• Logo
  • My profile
  • is empty
    in 0 €
Pro-nožky.cz
 Today's deal

How to get rid of heel spurs

  • Added: 22.02.2018   |   86099 readings / views

ostruha patníA heel spur or calcar calcanei is a diagnosis with a name that can be somewhat misleading. The spur itself, i.e., a bony outgrowth from the bottom of the heel, only arises due to pathological processes that take place in the foot. So, let's look at it from the beginning.


What problems might indicate a heel spur

What signs should I look for? A reliable indicator is pain directly beneath the heel where the heel presses against the ground when you stand. This pain is quite unpleasant and sharp. It first appears when simply walking. Every step becomes painful, every time you step on your heel you feel a sharp pain as if stepping on a shard of glass. Gradually, pain may also appear at rest and may spread beyond the heel to the entire sole of the foot or the Achilles tendon.  One must realize that at the first sign of pain, the condition is already so advanced that it will persist for some time. Spurs do not appear overnight, they develop gradually.



How does this happen

Why has a painful growth appeared on your heel you ask? It’s all about the muscles, or more precisely, muscle overload. The short muscles of the foot are  attached to the bottom of the heel bone, as is the plantar aponeurosis (foot fascia), which is a relatively thick band of fibrous tissue that provides support for foot arches and is important in walking, running, and overall foot function. If the foot muscles and aponeuroses are regularly overloaded for a long time, this stresses their attachment to the heel bone and creates the conditions for spur formation.  The stress causes swelling at the attachment site, gradually leading to an inflammatory process that results in calcification. Calcium salts are deposited and become visible on X-rays as a growth or osteophyte known as calcar calcanei (heel spur). 


What can be done about it

Treatment depends on how advanced the condition is. But basically, the first step is to address the cause, i.e., the overloading of the ligaments. Only after the cause is addressed does one deal with the consequences, the osteophytes that have formed. Physical therapy prescribed by a rehab specialist is recommended to treat overloaded joints. This involves active exercises focused on adjusting walking habits and correcting the muscle work of the lower limbs, mobilization techniques, and possibly foot massage of the soles. A very important role is played by anti-inflammatory treatment, analgesics and, in some cases, corticoid injections. Considerable success has also been attributed to shock wave treatment. A change in footwear will be necessary, and prosthetic devices often relieve the pain, especially gel heels which cushion unpleasant shocks to the heel when walking. 



Let your feet relax

As with most orthopedic diagnoses, surgery is also an option. But it is better to prevent such problems. All one needs to do is care for your feet, giving them as much daily attention as your face. Wear the right shoes for your type of foot, perform relaxation exercises, take baths and make sure your feet are rested and relaxed with good blood flow after a long day in shoes. The ideal way to achieve this is to use Foot Alignment Socks. These socks will help both prevent the condition and treat spurs that have already appeared due to the overloading of muscle ligaments (plantar aponeurosis).  Your toes will stretch and relax thanks to the toe separators, helping to reduce foot swelling and the negative effects on our tired and overworked feet from wearing shoes all day long.  


  • MUDr.Růžena ŠarišskáRespond
    Added 15. september, 08:02 from 88.102.177.***
    Patní ostruhy mají z převážné většiny lidé, kteří chodí doma bosky nebo jen v ponožkách nebo z nesprávné obuvi venku. Plosky nohou si tak vlastně naklepávají jako třeba maso na řízky. V obraně proti nárazům se přetěžují vazy i svaly. Ale mají těž zbytečné otřesy, čímž trpí nosné klouby dolních končetin celkově i páteře, která má 100 kloubů. Jsou vlastně v situaci jako kdyby auto nemělo pneumatiky. Svět se stal vlastně tvrdým - betony, asfalty, tvrdé podlahy v bytech. Proto potřebujeme "pneumatiky" pod nohama jak k chůzi venku tak doma.

  • ja
    Added 29. september, 00:35 from 85.70.137.***
    Ako, a proto ma cela Afrika, velký kus Asie, J. Ameriky a australští.domorodci ostruhy

  • PN
    Petr NietschRespond
    Added 30. october, 13:19 from 194.50.160.***
    Dobrý den, to co píše MUDr. Růžena Šarišská v první části "j lidé, kteří chodí doma bosky nebo jen v ponožkách" je naprostý nesmysl. Boty to zčásti být můžou, ale příčiny jsou daleko širší: strava, překyselení organismu, nadváha, genetika. Naprosto nechápu její komentář.

  • PK
    Pavlína KšírováRespond
    Added 16. november, 22:37 from 109.238.214.***
    Dobrý den, tak ostruhy mám, i když jsem nechodila doma bez bot. Nyní se mi vrátily a chodím bez panfofli

  • Ja
    Added 22. november, 07:00 from 86.49.21.***
    Plně souhlasím s názorem MUDr Šarišské, u které jsem byla s tímto problémem. Poté co mi poradila s chozením doma ve zdravotních cuklích s měkkou patou nemám problémy s ostruhami. Stejně tak mi doporučila obuv s měkčí patou, což dodržují a problémy s ostruhami skončily.

  • LU
    Luboš UlčRespond
    Added 26. february, 05:37 from 178.209.130.***
    Trpěl a hledal. Problém byl vyřešen podpatěnkou. Doporučil MUDr. Šedivý z M.B.

  • Ja
    Jana Respond
    Added 03. march, 01:08 from 78.108.96.***
    Hned jsem si koupila Ortopedické vložky a hlavně doma nosím pantofle na klínku , jen už né po tvrdé podlaze bez bot to mohu chodit v létě po zahradě v trávníku … Protahuji a roztahuji prsty u nohou a všechny klouby prstů a pomáhá to ...Měla jsem jen Zánět paty ...10 x Ultrazvuk ...

  • rp
    roman petrigallaRespond
    Added 25. April, 01:20 from 94.113.194.***
    zatim chodim na rehabilitaci ,ze začatku i v klidu nahle vystřely bolesti ako by mi nekdo vrazil nuž do nohy ,a ted mam pocit že noha neboli skoro vubec jsem tesne před koncem rehabilitace a to mi kamarad řikal že bolesti přešly až nekolik dni po skončeni rehabilitace tak uvidim ale slyšel jsem že u každeho to probiha trchu jinak ,tak že ten ultrazvuk asi fakt pomaha moji žene nepomohlo nic ani razove vlny za ktare zaplatila 3000kč ani hodne bolestive injekce přimo dopaty až ozařky v ostrave ji po nejake dobe zabraly a od te doby ma klid je to už par let ted se lečim ja a zase napišu jak jsem nakonec dopadl ,,

  • Te
    TešnarovaRespond
    Added 05. june, 20:43 from 95.129.242.***
    Doporučuje se při patní ostruze plavat kondičně?

  • Ha
    Added 26. october, 11:42 from 37.188.165.***
    Do rázové vlny jsem dala za obě nohy 22000 abych se vyhnula operaci a nemůžu říct že by to pomohlo operace mě nemine

  • 3 answers

  • zu
    zuzanaRespond
    Added 15. April, 22:47 from 86.49.227.***
    Zdravím všechny s patní ostruhou,od října 2019(nové pracovní boty od bezpečáka)a do měsíce bolesti pat(Malá mořská víla).... Začala jsem brát homeopatika až od března 2020-bolest neskutečná....a teď? Bolí už jen jedna,ta ,co byla první...Doporučji ,,Hekla lava 9 Ch.. Ale více o tom,se dočtete na Homeopatii,,,,přeji všem radost z chůze(buďte trpěliví s homeopatií a věřte ji,né vše jde hned)

  • 4 answers

  • Le
    LenkaRespond
    Added 05. may, 14:10 from 46.47.161.***
    Zdravím všechny. Nemohu souhlasit, že ostruha vzniká z toho, že chodíme naboso, máme nadváhu atd. Jsem štíhlá, miluji pohyb, nosím kvalitní boty na dlouhé treky, měsíčně nachodím cca 250 km, je to můj životní styl a snažím se i stravovat zdravě - přesto, ouha, najednou je tu ostruha. Po ultrazvuku se bolesti neskutečně zhoršily, musím čekat 3 měsíce po poslední proceduře, než navštívím opět ortopeda, ale je to nesnesitelná bolest, která mě nutí mít doma nohu naboso, opřenou o studenou podlahu. Beru homeopatika, ale bolest je stále velká, nepomáhají různé krémy a gely proti bolesti, ani podpatěnky v botách. Kdyby na to pomohla alespoň nějaká analgetika, ale ani to nic moc... Myslím, že jde především o degenerativní onemocnění, které souvisí s věkem a opotřebením . Budu věřit v ta homeopatika...

  • 4 answers

  • PG
    Pavel GargulákRespond
    Added 04. August, 08:50 from 109.80.169.***
    Též zdravím všechny neštastné s tímto problémem.Dejte si pozor na tzv.zdravotní pracovní boty ze zdravotních potřeb.Mám s tím osobní zkušenost.Na ostruhy vůbec nebrat.Stojím 15 hod .na nohách ( kuchař) a bláhově jsem si myslel že mě tyto boty zachrání.Opak byl pravdou.Těžký zánět do achilovky.Všecny tyhle boty jsou neskutečně tvrdé. Jak jsem se někde dočetl,nelepší jsou opravdu asi tzv.gumové dřeváky ale ne z tržnice.musí mít silnou podrážku .Jsou dražší cca 1000 kč ale je to balzám.Jinak jsem vyzkoušel i kolagenové injekce 10 ks-2000 kč,s tím že mi doktor tvrdil že budu mít navždy pokoj.Jo měl jsem asi tak 2 měsíce, a to byl ještě koranavir takže tam nebyla žádná zátěž protože jsme byli doma.Poslední ještě je rázová vlna ale doktor řikal že u mně (ostruhy mi jdou do achilovek) by to nemělo učinek ,tak nevím.Do operace se mi opravdu nechce,prý půl roku mimo provoz.Do té Rázovky určitě půjdu.Mám pocit že doktoři se v tom plácají tak jako mi.Tak s pozdrave a všem přeji at se vyléčíte.

  • BB
    Baryska BlackovaRespond
    Added 13. August, 14:08 from 188.134.246.***
    Zdravím všechny bojovníky s ostruhou. Na ostruhu platí jedině lipové listí. Nevěřila jsem tomu, jsem moderní žena, která se přece nebude zaobírat babskými radami. Chodila jsem po rehabilitacích, mazala, chladila, zahřívala, cpala se protizánětlivými léky, nepomáhalo nic. Na rentgenovém snímku se skvěla ukázková lehce zahnutá kostní jehla. A píchala a píchala. Pak jsem si řekla, že za vyzkoušení nic nedám. Měsíc jsem spala v ponožkách, do kterých jsem si nacpala deset až patnáct listů lípy srdčité. Po měsíci bylo po bolesti a od té doby mám pokoj už tři roky. Až se, potvora, jednou vrátí, zase oškubu všechny lípy v okolí ;-)

  • 3 answers

  • Al
    AliceRespond
    Added 17. August, 17:01 from 94.113.188.***
    Kde bylo tu bylo...najednou před 14 dny jsem měla divné palčivé bolesti v pravé patě a v okolí. Myslela jsem, že to přejde, snad se mi dělá bradavice....Byla jsem u paní doktorky pro léky a jen jsem zmínila co mi to dělá. Bylo jí to hned jasné, vypsala žádanku na rtg a hned i na rehabilitaci. Výsledek je jasný ostruha, jenže mě už začíná bolet i levá pata, prý to tak bývá? Tak se půjdu objednat na rehabilitaci a přitom z těch vyjmenovaných příčin na mě nic nesedí. Snad často dřepím na patách na zahrádce, že by? (Mimochodem, začíná mě bolet zápěstí u PC)

  • ZL
    Zuzana L.Respond
    Added 03. october, 22:12 from 178.209.139.***
    Zdravím Vás všechny. Tak já mám neskutečný problém s nohama.. bolí a bolí..Šla jsem k ortopedovi a prý mám ostruhu.. Ok, napsal mi 6x rázovou vlnu, doufala jsem, že mi to pomůže, ale nic, bolest je stále větší.. obvodní mě poslal na rentgen od pasu dolů snad na všechno co existuje( prý musí vyloučit artroźu.. je mi 42

  • Mo
    Monika Respond
    Added 11. january, 00:09 from 31.30.169.***
    Zdravím všechny bojovníky s ostruhama.Mam ji na levé patě začalo to bolesti při došlapu a stupňovalo se to po půl roce bolesti jsem šla k ortopedovi a mám ji velkou takže průšvih absolvovala jsem 10x ultrazvuk a bolest se zhoršila že jsem nemohla skoro chodit tak jsem dostala léky na bolest s tramadolem a šla na rázové vlny 6x a ani po měsíci od poslední aplikace žádné zlepšení a stále na tramadolu a navíc mi začala pata bolet z vnitřní strany až do klenby přidal se otok a zarudnutí takže došlo na opich bolest jako prase ale zatím 5dni klid a můžu chodit jako dřív i když je to jen dočasné obávám se že u mě už pomůže jen operace.Nabízené ponožky jsem si objednala tak jsem zvědavá na účinek.Všem držím palce ať nad těma potvorama zvítězíte.

  • St
    StaskovaRespond
    Added 08. february, 13:51 from 78.80.107.***
    Bohužel nezabrala ani razova vlna a to jsem na ni byla 5x a nic a bolí to i když mám nohu v klidu a chodit je za trest.

  • Lu
    LucieRespond
    Added 27. march, 17:17 from 46.135.233.***
    Zdravím všechny. Jsem už naprosto zoufalá, ostruhu mám již 2 roky, podstoupila jsem rázové vlny, které mi nepomohly, nechala jsem si udělat ortopedické vložky na míru, zkoušela jsem i gelové podpatěnky a bolest bohužel stále stejná. Poté mi kamarádka doporučila vysokofrekvenční magnet, který pomohl jí, tak jsem ho též podstoupila. Bohužel opět bez úspěchu. Za obě rehabilitace jsem utratila kolem pěti tisíc, ale cena pro mě nehraje roli, je mě mrzí, že stále bez úlevy. Někde jsem ale také četla, že po dobu rehabilitace by noha měla být v naprostém klidu a že někdy lékaři dávají nohu do ortézy a má se chodit o berlích, aby se noha pořádně regenerovala. Nevím, co je na tom pravdy ale jelikož mám práci, kde neustále stojím na nohou, tak by možná bylo pravděpodobné, že mi rehabilitace z tohoto důvodu nemusely zabrat. Budu tohle řešit ještě s doktorkou a doufám, že třeba řekne, že je to možné a půjdu na rhb znovu a k tomu na neschopenku, ať je noha v klidu a jen se modlím, ať to zabere, je to vážné strašné, je mi 27 let a hodně sportuji a toto je pro mě už 2. Rokem utrpením.

  • Da
    DavidRespond
    Added 28. march, 11:27 from 89.24.80.***
    Dobrý deň, podelím sa o svoju skúsenosť do tejto databázy :) Na dlhodobé, avšak počiatočné problémy s malou ostruhou mi bola doporučená (veľmi drahá, cca 5000 Kč) injekcia, ktorá bola na báze vlastnej plazmy a kyseliny hyaluronovej. Bohoužiaľ nepomohlo a pomohol mi až opich na báze kortikoidov (má veľmi dobre protizápalové účinky, avšak škodí výžive tkání a môže oslabovať pružnosť šliah, takže spätne by som v mojom prípade skúsil až iba jednu z posledných variánt). Pri väčšej ostruhe si neviem predstaviť aby pomohli homeopatika alebo iné pdoobené recepty zdielané v komentároch. V tomto prípade je potrebné odstrániť väčšie calciové usadeniny a racionálna úvaha napovedá použitiu rázových vĺn, prípadne operácia.

  • FJ
    Friková Jarka Respond
    Added 13. April, 10:49 from 90.183.80.***
    Já po dvou letech trápení s patní ostruhou na obou nohách podstoupila rázové vlny, 8 návštěv a zaplatila jsem 4000 Kč. Absolutní ztráta času a peněz, bez efektu. Bolesti se jen stupňovaly. Vyzkoušela jsem podpaťenky, gelové vložky, nic nepomohlo. Zdravotní obuv vše jen zhoršila, je moc tvrdá. Pak jsem zakoupila speciální gelové crocsy, stojí sice 1000 Kč, značka Duflex. Je to hodně peněz, vypadají jako obyčejné crocsy, ale neskutečná úleva pro paty !!! Jsou plněné speciální paměťovou pěnou nebo nějakým gelem a paty jsou v měkkém, tudíž nebolí. Koupila jsem si jedny na doma, jako domácí obuv a jedny do práce. Pokud nosím jinou obuv, paty hned zase bolí. Vše vyřešilo až ozařování patních ostruh na onkologii. Stačily 4 ozářky, proplácí zdravotní pojišťovna a jsem už bez bolestí. Pomohlo. Rázové vlny...za mně nesmysl a tahají z lidí jen peníze. Na ozářky vám napíše doporučení obvodní lékař, není třeba doporučení od ortopeda. Tam jsem jen ztratila dva roky času.

  • 1 answer

  • Le
    LenkaRespond
    Added 12. june, 07:42 from 213.192.13.***
    Dobrý den, jak často mohu ozařování brát? Stihnu to ještě před začátkem dovolené v červenci? Patní ostruha na levé noze se mi objevila před 4 lety díky práci ve školní družině. Po změně zaměstnání, ultrazvuku a pomohla až kortikojdová injekce. Za 3 roky se mi vrátila, opět zaměstnání ve stoje. Kortikojdiva injekce pohomla na pár dní. 5 razovych vln a měsíční volno (školní prázdniny pomohly). Jenže začátkem prosince se ozvala druhá noha. Po 6ti rázových vlnách dobraných na konci února velké zlepšení, ale pořád to bolí. Gumové boty mám v práci i doma. Vložky na míru nosím do všech barefoot botů. Dle rehabilitačního lékaře a sestry, co mi dělala cvičení na míru. Se to bez denního cvičení a zvolnění nespraví. Jenže mám náročnou práci, malého chlapce a manžela, co nejen chodí pozdě domů, ale ještě dálkově studuje. Takže jsem nezačala. Tehdy říkala paní, že se diví, že mě bolí jen jedna pata a měla pravdu. Nejsem vůbec v dobré fyzické kondici. Alespoň řeším stravu, protože u mě je to i nadváha.

  • 1 answer

Add comment
 Best-selling products
    • Foot Alignment Socks GREEN
    • Adjustační ponožky GREEN
    • The Original Foot Alignment Socks are made of soft cotton and polyester blend. They are lose fitted crew sock...
    • incl. VAT22,95 €
    • incl. VAT22,95 €
    • incl. VAT22,95 €
    • Foot Alignment Socks PURPLE
    • Adjustační ponožky PURPLE
    • The Original Foot Alignment Socks are made of soft cotton and polyester blend. They are lose fitted crew sock...
    • incl. VAT22,95 €
    • incl. VAT22,95 €