• Logo
  • My profile
  • is empty
    in 0 €
Pro-nožky.cz
 Today's deal

Jak řešit propadlou nožní klenbu

  • Added: 23.10.2018   |   77287 readings / views
Chůze je jednou z nejdůležitějších aktivit pro zdravé lidské tělo. Jenže i tu vám může silně znepříjemnit propadající se nožní klenba. Nejdřív vás ani nebudou bolet nohy, později budete rádi, když se na své nohy vůbec postavíte. Jak zabránit propadající se nožní klenbě a udržet své nohy zdravé? Na to jsme se zaměřili v našem článku.
 



Příčiny propadající se nožní klenby


Zprvu nepřikládáme občasným bolestem nějakou váhu. Nohy přece bolí každého. Ale věřte, že nemusí. Počátečním bolestem totiž předchází dlouhodobé používání nevhodné obuvi, přetěžování nohou nebo například chození naboso po rovných površích, které nestimulují chodidla. Svou roli hraje také obezita, dědičnost nebo například hypermobilita (povolené vazy v chodidle).

Na základě těchto příčin dochází k propadání klenutí chodidla. Chodidlo totiž stojí na třech základních opěrných bodech. Těmi jsou pata, nártní kost a kosti palce a malíku. Mezi jednotlivými body se nacházejí klenby (podélná a příčná). Propadáním těchto kleneb vzniká plochonoží. Jak poznáte, že máte ploché nohy? O tom jsme se rozepsali v našem článku Myslíte si, že máte ploché nohy? Podívejte se na nejčastější příznaky.
 


Jak se to projevuje


Přestože rozdělujeme příčně a podélně plochou nohu, klenby se většinou propadají společně. Z počátku ani nemusíte pociťovat bolest, jen únavu chodidel. Později vás mohou doprovázet mírné bolesti a nakonec vám bolesti nedovolí delší zátěž. To vám znemožní provozovat běžné sportovní aktivity. Může to zajít ale mnohem dál.
 

Propadající se klenbu mohou provázet i bolesti v zádech, jelikož se nemusí u obou vašich nohou propadat stejnou rychlostí. Obecně řečeno vaše nohy jsou pak různě dlouhé, což má za následek asymetrické postavení pánve a tím pádem křivení páteře. Existují ale i další komplikace, které jsou spojené s propadlou nožní klenbou, a to například kladívkové prsty, špatné postavení kotníků, vbočené palce a další nepříjemnosti.



Existuje řešení?


Lze se propadající nožní klenbě vůbec bránit nebo byste měli na sportovní aktivity raději zapomenout? Přestože ploché nohy trápí čím dál více lidí, existují způsoby, jak dostat obě klenby do správné pozice. Jak dlouho to potrvá, závisí na rozsahu poškození a také na způsobu a intenzitě léčby.

Jako první vás možná napadnou ortopedické vložky se srdíčkem. Ty byste ale měli mít ideálně vyrobené na míru. Protože je mimo jiné důležitá pozice a velikost srdíčka podle stavu vaší nožní klenby. Obecně fyzioterapeuti doporučují ortopedické vložky jako řešení na dlouhou a statickou zátěž, což může být dlouhá chůze, běhání nebo například dlouhé stání v zaměstnání. Vložky dokážou vašim nohám ulevit, ale dlouhodobě problém bohužel neřeší.
 

Další možností, jak řešit propadající nožní klenbu, je chození naboso po nerovném terénu, jako je písek, kamínky a podobně. Dále doporučujeme provádět různé cviky na nestabilní ploše, například cvičení na jedné noze na bosu (půlmíč, který najdete snad ve všech fitness centrech a fyzioterapeutických ordinacích). Jako doplnění cvičení můžete prokrvovat své nohy střídavou koupelí (střídání teplé a studené vody).


Samozřejmě pokud je vaše propadající se klenba spojena s nadváhou, doporučujeme zapracovat na úbytku tělesné hmotnosti s větším důrazem na zdravý styl života.

V neposlední řadě můžete prokrvení a správné postavení nohy podpořit pravidelným nošením Adjustačních ponožek. Zejména kombinací výše zmíněných způsobů dosáhnete výsledků, které byste si zpočátku ani nedokázali představit.

Začněte například těmi ponožkami. Velký výběr najdete v našem e-shopu.
    Currently, there is no comment available

    Add comment
     Best-selling products
      • Foot Alignment Socks GREEN
      • Adjustační ponožky GREEN
      • The Original Foot Alignment Socks are made of soft cotton and polyester blend. They are lose fitted crew sock...
      • incl. VAT22,95 €
      • incl. VAT22,95 €
      • incl. VAT22,95 €
      • Foot Alignment Socks PURPLE
      • Adjustační ponožky PURPLE
      • The Original Foot Alignment Socks are made of soft cotton and polyester blend. They are lose fitted crew sock...
      • incl. VAT22,95 €
      • incl. VAT22,95 €