• Logo
  • My profile
  • is empty
    in 0 €
Pro-nožky.cz
 Today's deal

Trápí vás hallux valgus? Předejděte operaci

  • Added: 19.07.2018   |   23846 readings / views
Jistě jste se setkali s pojmem hallux valgus a s ním spojené riziko operace. Ne vždy však musí nutně dojít k operaci. A když ano, neznamená to, že po operaci máte automaticky vyhráno. Vbočený palec na noze, jak se tento zdravotní problém nazývá v češtině, trápí mnoho lidí všech věkových kategorií, zejména pak dospělé od 40. do 60. roku. Co přesně hallux valgus znamená a jak předejdete nejhoršímu?


Hallux valgus neboli vbočený palec

Přirozené postavení palce na noze by mělo být v ose. Jakmile vám začne palec směřovat více k ostatním prstům a „naklánět” se, měli byste zbystřit. Jeho naklonění vzniká oslabením svalů a vazů, které drží postavení palce. Nejvíce zatížen je pak přitahovač palce, který jej tlačí směrem k ostatním prstům pod čím dál větším úhlem.
 
V důsledku oslabení ostatních svalů a vazů pak palec v záprstním kloubu rotuje a kloub se začne vytlačovat ven. To už pak pociťujete i při nošení obuvi. Záprstní kloub je následně v botě drážděn tak, že dojde k oslabení tkáně kolem kloubu, což vede k viditelnému výrůstku a tedy k vbočenému palci.
 
Nejde však pouze o estetickou vadu. S takto špatně postaveným palcem se špatně odrážíte při chůzi či běhu, což vede k nepřirozenému zatěžování nohou. Následně vás od toho mohou bolet kromě chodidel i kolena či dokonce třísla. Dojde-li k přílišnému vychýlení a vytvoření výrůstku na záprstním kloubu, pravděpodobně se operaci nevyhnete.
 


Jaké jsou příčiny

Nejčastější příčinou vbočených palců je nevhodná obuv a její dlouhé nošení, zejména pak podpatky u žen. Mohou to být ale i jakékoliv jiné nevhodné boty, které vám plně nesedí. Stejně tak se na tom může podílet přetěžování nohou, špatná chůze, dlouhé stání a podobné činnosti.


Kdy a jak situaci začít řešit

Nemusíte si denně prohlížet nohy, zda se vám náhodou palec nevychyluje z osy. Poznáte to i tak, že vás palce začnou pobolívat. Jakmile si ale všimnete podezřele častých bolestí či zvýšení jejich intenzity a zároveň se vám začne vychylovat palec z osy, je nejvyšší čas začít s řešením.
 
A jak to řešit? Pomůže vám hned několik činností, respektive ideálně kombinace některých z nich. Ne všechny jsou však vhodné v každém případě. Záleží také, v jakém stavu se vaše nohy nacházejí. Ideálně byste některé kroky měli konzultovat se svým lékařem, případně s fyzioterapeutem.
 
Pokud trpíte vbočenými palci je v první řadě potřeba odpočívat, zejména pokud víte, že nohy přetěžujete. Dejte si večer například při sledování televize nohy nahoru, ať vám neotýkají. Střídejte teplou a studenou sprchu na nohy a zapojte klidné procházky v pohodlné obuvi. Jak se také zbavit otékání nohou, najdete v našem článku Jak na oteklé nohy? 4 tipy, jak se zbavit otékání nohou.


Pomohou vám rovněž masáže chodidel nebo návštěva fyzioterapeuta, který vám kloub na palci zmobilizuje, provede s vámi cvičení, případně vám palec zatejpuje metodou kynesiotapingu. Zajímají vás cviky na hallux valgus, které vám zaručeně pomohou? Velmi se na vbočené palce osvědčily Adjustační ponožky, které doporučují sami fyzioterapeuti. Adjustační ponožky mohou nahradit i kynesiotaping, jehož nevýhodou je nízká výdrž tejpu na noze (z důvodu pocení, sprchování apod.). Adjustační ponožky se během nošení aktivně podílejí na držení správného postavení palce a zamezují rotaci v záprstním kloubu. V začátcích lze díky nim vbočenému palci kompletně předejít, aniž by byl nutný operativní zákrok. Naopak po operaci pomůžou s rehabilitací a hlavně z prevencí proti recidivě.
 
Pokud vás Adjustační ponožky zaujaly, podívejte se do našeho e-shopu.


Ani po operaci nemáte vyhráno

Když už vás bohužel čeká operace, nečekejte, že po ní komplikace zmizí na trvalo. Operací se totiž odstraní pouze samotný problém, ale nikoliv jeho příčina. To znamená, že dřív nebo později se vám můžou vbočené palce (hallux valgus) vrátit. A proto musíte následně dbát na prevenci. Jako prevenci doporučujeme některé z činností, které jsme popsali výše. Zároveň však doporučujeme veškeré kroky po operaci konzultovat s vaším lékařem či fyzioterapeutem.
 

 
 
    Currently, there is no comment available

    Add comment
     Best-selling products
      • Foot Alignment Socks GREEN
      • Adjustační ponožky GREEN
      • The Original Foot Alignment Socks are made of soft cotton and polyester blend. They are lose fitted crew sock...
      • incl. VAT22,95 €
      • incl. VAT22,95 €
      • incl. VAT22,95 €
      • Foot Alignment Socks PURPLE
      • Adjustační ponožky PURPLE
      • The Original Foot Alignment Socks are made of soft cotton and polyester blend. They are lose fitted crew sock...
      • incl. VAT22,95 €
      • incl. VAT22,95 €