• Logo
  • Přihlášení Registrace
  • je prázdný
    za 0 €
Pro-nožky.cz
 Doporučujeme

Jak se zbavit pocitu studených nohou

  • Přidáno: 30.11.2018   |   18493 čtení / zobrazení

Zebou vás nohy nejen během podzimních a zimních večerů, ale takřka po celý rok? Pak byste měli zpozornit. Pravděpodobně trpíte nedokrvením dolních končetin, z čehož se mohou vyklubat i závažnější komplikace. My jsme si pro vás připravili několik tipů, jak se nadobro zbavíte pocitu studených nohou.


Proč vás trápí studené nohy

Pocit studených nohou patří mezi takzvané neurocirkulační potíže. To znamená, že se vám nedostatečně prokrvují dolní končetiny. Máte je tak neprohřáté teplou krví a můžete to poznat nejen pocitově, ale i na dotek. Tyto nepříjemné pocity vás donutí nad řešením uvažovat zejména, když se ochladí. Většina lidí to řeší teplými ponožkami nebo si dají horkou koupel, která v chladných měsících přijde vhod. Co když ale nechcete trávit v teplých ponožkách a ve vaně celý rok?

Zajímavostí je, že pocit studených nohou trápí více ženy než muže. Někteří lékaři tvrdí, že to zapříčiňuje přítomnost estrogenu v krvi. Mezi jeden z úkolů estrogenu patří zhuštění krve a tím omezení jejího přívodu do cévek. Naopak mají-li i muži studené nohy, neznamená to, že ho mají v krvi nadbytek. Mezi hlavní příčiny studených nohou patří mimo jiné chladnější počasí, životní styl, nedostatek pohybových aktivit nebo také nevhodná a těsná obuv, která nohu utlačuje. Důležitým faktorem je také stres.
 

Pocit studených nohou může být rovněž signálem něčeho závažnějšího. Často to bývá jedním z příznaků při cukrovce. Při ní totiž může mimo jiné dojít k poškození cév, což by mohlo ovlivnit právě i prokrvení nohou. Dále mohou mít studené nohy co dočinění se sníženou funkcí štítné žlázy, protože dochází k nedostatečné termoregulaci těla. Mezi další komplikace můžeme zařadit aterosklerózu, při které se v tepnách usazují tukové látky. Tím pádem se tepny zužují a snižují jejich prokrvení.

Pokud vám kromě toho nohy rovněž otékají, přečtěte si náš článek Jak na oteklé nohy. 4 tipy, jak na otoky.


Jak se studeným nohám bránit

Pokud je pocit studených nohou příznakem či součástí některé z chorob, je třeba léčit přímo danou chorobu a její příčiny. Pokud žádné jiné zdravotní komplikace nemáte, můžete vyzkoušet některé z našich následujících tipů. V každém případě je nejprve nutné, abyste odhalili jejich příčinu a pak teprve se pustili do „léčby”.

Jak jsme výše uvedli, pocit studených nohou vás může trápit kvůli špatnému životnímu stylu a také zejména kvůli stresu. V souvislosti s tím byste se tedy měli zaměřit na zdravější životní styl a lepší psychickou pohodu. Snažte se tedy o pravidelné pohybové aktivity, kromě sportování například procházky v přírodě. Omezit byste také měli kouření či konzumaci alkoholu. Můžete namítat, že pití alkoholu vám rozšíří cévy a zlepší prokrvení, což je pravda, ale pořád převažují negativní účinky.

Zaměřte se také na kvalitní a pestrou stravu, přičemž k prokrvení těla vám pomohou určité potraviny jako chilli papričky, zázvor, skořice, jahody, třešně, ryby nebo káva. Z doplňku stravy pak zejména hořčík, vitamin E nebo například jinan dvoulaločný. Naopak pokuste se omezit příjem cukru a pečiva z bílé mouky. Pro psychickou pohodu nezapomeňte na dostatečný odpočinek a činnosti, při kterých se odreagujete.


Dále se aktivně věnujte činnostem, při které se vám dostatečně prokrví nohy, tedy můžeme jmenovat například masáž chodidel, chůzi naboso po nerovných površích nebo sprchování nohou střídavě studenou a teplou vodou. Můžete také do svého života zařadit otužování nebo návštěvu sauny s následným otužováním.

Myslete i na běžné věci jako na výběr vhodného oblečení. Příliš těsné oblečení může zhoršit proudění krve ve vašem těle, zejména pak co se týče kalhot, obuvi a ponožek. Nenoste nic, co by vás vyloženě škrtilo.


Jak je to s Adjustačními ponožkami

Mnozí z vás, kteří uvažují nad pořízením Adjustačních ponožek, se na nás obrací s dotazy, zda vás nebudou během jejich nošení zábst nohy. A to zejména kvůli absenci špičky a tedy obnaženým prstům u nohou. Na první pohled by se mohlo zdát, že je to možné. Nicméně mezi hlavní funkce Adjustačních ponožek patří mimo jiné právě prokrvení a protažení nohou.

Budete tak mít jistotu, že vaše nohy budou pěkně v teple. Navíc Adjustační ponožky oproti klasickým teplým ponožkám „léčí” vaše nohy aktivně. To znamená, že je pouze nezahřejí zvenku, ale pomáhají lepšímu prokrvení, což má při pravidelném nošení dlouhodobé účinky. Adjustační ponožky vám tak pomohou i preventivně.

Už jste si vybrali své? Vyberte si v našem e-shopu. Chcete při jejich nákupu ušetřit? Přečtěte si náš návod.
 
    Momentálně není k dispozici žádný komentář

    Přidat komentář
     Nejprodávanější
      • Adjustační ponožky GREEN
      • Adjustační ponožky GREEN
      • Originální Adjustační ponožky® slouží jako terapeutická pomůcka pro vbočený palec, kladívkové prsty, křivé a s...
      • s DPH22,95 €
      • Adjustační ponožky MULTICOLOR
      • Adjustační ponožky MULTICOLOR
      • Originální Adjustační ponožky® slouží jako terapeutická pomůcka pro vbočený palec, kladívkové prsty, křivé a s...
      • s DPH22,95 €
      • Adjustační ponožky CHARCOAL
      • Adjustační ponožky CHARCOAL
      • Originální Adjustační ponožky® slouží jako terapeutická pomůcka pro vbočený palec, kladívkové prsty, křivé a s...
      • s DPH22,95 €
      • Adjustační ponožky PURPLE
      • Adjustační ponožky PURPLE
      • Originální Adjustační ponožky® slouží jako terapeutická pomůcka pro vbočený palec, kladívkové prsty, křivé a s...
      • s DPH22,95 €
      • s DPH22,95 €