• Logo
  • Přihlášení Registrace
  • 5 ks
    za 160,66 €
Pro-nožky.cz
 Doporučujeme

Zimní výzva s Adjustačními ponožkami přinesla zajímavé výsledky

  • Přidáno: 14.03.2022   |   9664 čtení / zobrazení


Z jedné milé myšlenky se pomalu stal zajímavý projekt. V rámci spolupráce se Studiem vědomého pohybu jsme se pustili do projektu zvaného Zimní výzva. Do výzvy se zapojilo pět žen, které měly nosit Adjustační ponožky a provádět další cviky na nohy po dobu jednoho roku. Cílem bylo porovnat stav nohou všech účastnic na začátku, během a na konci výzvy. Jaký byl průběh a jak to nakonec dopadlo? To vám popíše fyzioterapeutka Mgr. Tatiana Bošková. 

Poznámka: Pro přehlednost jsme slova Mgr. Tatiany Boškové přeložili ze slovenštiny do češtiny.


Nejprve o Tatianě Boškové

Mgr. Tatiana Bošková pracuje jako fyzioterapeutka od roku 2009. Věnuje se převážně dětem se skoliózou, ženám s inkontinencí a v posledních letech svou pozornost upřela zejména k nohám. Dle jejích vlastních slov jsou nohy naše „milované kamarádky, které nás provází cestou životem a osobní poutí”. Díky tomu si jednoznačně zaslouží svou pozornost a péči. 

S Táňou Boškovou jste se již na našem blogu mohli setkat, a to v článku Adjustační ponožky v praxi: Jak pomohly Zuzaně T. a dalším lidem


 

Projekt Zimní výzva

Zimní výzvu podstoupilo celkem pět žen:

  1. učitelka v mateřské škole
  2. pracující babička
  3. kosmetička
  4. zdravotní sestra na JIP
  5. mladá žena v druhém trimestru těhotenství

V rámci výzvy jsme realizovali osm návštěv v rozmezí jednoho roku, kde každá z účastnic jednoduchou formou postupně objevovala svoje vlastní nohy. Slovo objevovat zde používám záměrně, protože byste možná byli překvapeni, kolik lidí své nohy nezná nebo nevnímá. Požádat mozek o pohnutí palce nebo roztáhnutí prstů se zdá být jednoduché, dokud to nezkusíte. Velká spousta lidí tyto základní pohyby vůbec nezvládne. 

Otázkou možná je, proč se jedná o Zimní výzvu, když jsme sledovali období jednoho roku? Začali jsme v zimě a také využívali zimní období pro otužování. O tom ale více níže. 

Sešla se nám tu řada zdravotních komplikací jako vbočený palec, plochonoží, nestabilita hlezna nebo hypotonie nohy. To nám v uvozovkách moc nevadilo, protože naopak bylo přínosné vidět, jak se dají použité techniky a pomůcky uplatnit na vícero potíží s pozitivním efektem. Zaměřili jsme se zejména na:

  • mechanické ošetření měkkých tkání
  • Fyzioterapie funkce dle Clary Lewitové
  • uvolňování paty a nártu dle Spiraldynamik
  • nošení Adjustačních ponožek
  • kinesiotaping
  • vědomý pohyb
  • otužování 

Poznámka k otužování: Otužování může výrazně přispět k tomu, abyste více a lépe cítili své nohy. Vaše kůže bude dosáhnout větší elasticity, což vede k větší stabilitě například v případě hypotonické nohy. Přitom stačí tak málo: studená sprcha, sníh, škopek s ledem na balkoně a podobně. 


Průběh Zimní výzvy od první návštěvy

Při první návštěvě jsme se zaměřili na analýzu aktuálního stavu nohou, účastnice nám popsaly případné dyskomforty či zdravotní komplikace. Na základě toho jsme každé účastnici nastavili individuální plán. Ten spočíval v sestavě mechanického ošetření měkkých tkání a prstů, dále v jemné masáži nebo cvičení správného postavení kloubů v kloubním prostoru dle Fyzioterapie funkce od Clary Lewitové. Dále jsme pokračovali mechanickým ošetřením patní kosti a nártu dle Spiraldynamik. Důležitou součástí výzvy se staly Adjustační ponožky. Účastnice obdržely pár Adjustačních ponožek spolu s návodem, jak je užívat. 


Druhá návštěva se nesla v duchu opakování naučených cviků, doladění způsobu a délky nošení Adjustačních ponožek a také tejpování plosek a uplatňování dosavadních cvičení ve stoji. Nutno podotknout, že již při této návštěvě cítily účastnice po domácí péči o své nohy jistou úlevu a zlepšení. Nejčastější zpětnou vazbou byl pocit lehčích nohou a lepší vnímání kontaktů nohy se zemí. Nošení Adjustačních ponožek jim přineslo úlevu a celkově panovala radost, že se jejich stav lepší. 

Čas plynul a ženy se učily dál. Trénovali jsme úchopové funkce nohy s různými předměty a na různých površích. Doporučila jsem ženám, aby po dobu výzvy minimálně stahovaly a utlačovaly své plosky. To spočívalo ve vyřazení elastických ponožek, obuvi s úzkou špičkou nebo pantoflí. Tam, kde to dávalo smysl, si ženy pořídily barefoot obuv. Dokonce tři z účastnic je nosí dodnes a našly díky tomu nový směr a styl. 


Jak dopadla Zimní výzva

Po zmíněném roce se nám podařilo obnovit kontakt pouze se třemi z pěti účastnic, a to s pracující babičkou, kosmetičkou a těhotnou ženou. 

Paní Eva, jež jsme pojmenovali jako pracující babičku, viditelně trpěla vbočenými palci. Během zimní výzvy nedošlo k viditelnému narovnání palců, ale její potíže s ploskami a kolenními klouby odezněly. Díky ústupu potíží a nově nabrané kondici si nyní užívá procházky s vnučkou a dokonce i lyžování. Chtěla bych tím podotknout, že nemusí vždy dojít k optické nápravě palců, ale pokud dojde především ke zlepšení funkce chodidel a k ústupu bolestí, jedná se o značný úspěch. 

Paní Eva si Adjustační ponožky velmi oblíbila. Za velký pokrok považuje snazší roztažení prstů.
 

U Andrejky – kosmetičky nebyla potíž přímo v oblasti prstů, ale její komplikace spočívaly v únavě po celodenním sezení. Andrejka dále trpěla přetížením paty a úponu Achillovy šlachy, pravděpodobně i vlivem špatného postavení patní kosti. Po roce výzvy pociťuje úlevu a zmírnění tlaku na patní kost i díky neustálému nošení Adjustačních ponožek. 

U Andrejky je zlepšení postavení prstů zřetelné na první pohled.
 

Poslední paní, se kterou se nám podařilo spojit, je zmíněná těhotná žena Petra v druhém trimestru. Její holčička Simonka je již samozřejmě na světě a maminka si kromě její přítomnosti náležitě užívá i nošení Adjustačních ponožek. Petra trpěla hypotonií nohou a měla i vlivem hormonů povolené vazy. Zde se nabízí otázka, zda je žádoucí uvolnění pomocí Adjustačních ponožek, když už její samotný stav byl uvolněný. Odpověď zní ano, protože Petra o to více pracovala na aktivaci svalů. Zároveň jí velice pomohlo otužování chodidel, stimulace kůže a tejpování. Čas pro sebe věnovaný péči o své nohy Petra dodnes oceňuje.

U Petry se i díky tejpování a nošení Adjustačních ponožek zlepšil postoj a držení těla.


Vědomý pohyb je klíčem k úspěchu

Celkový pocit z výzvy byl krásný. Spolupráce a výsledky žen hodnotím rovněž velmi pozitivně. I malé krůčky stačí pro zlepšení. Užívat si změny a vnímat sebe sama je obrovsky důležité. Základem šťastného života tedy je mít se rád a pečovat o své tělo, ať už jde o hlazení, masáž, cvičení nebo nošení Adjustačních ponožek. Jejich vliv a uplatnění je opravdu široké. Zkrátka měli bychom svému tělu oplácet služby, které vykonává celý život pro vás. 

Ráda bych na závěr zmínila, že každá úprava nefunkčního stereotypu, ať už v chůzi nebo ve stoji, vyžaduje intenzivní a dlouhodobou práci a pozornost – alespoň v délce jednoho roku. Základem úspěchu je vědomý a ladný pohyb bez dyskomfortu. Pak vás bude těšit, že si dokážete pomoci i vy sami. To je pro mě velmi důležitá hodnota. Účastnice výzvy do tohoto bodu dospěly, což mé srdce naplnilo radostí. Díky tomu považuji Zimní výzvu za vydařenou.

Táňa Bošková
Studio vědomého pohybu

 


  • TáňaReagovat
    Přidáno 28. březen, 20:59 z 94.74.222.***
    Ďakujem ♥️.

  • An
    AndreaReagovat
    Přidáno 01. duben, 07:52 z 185.138.45.***
    Wau...krasne pokroky...zakoupim si ponozky

Přidat komentář
 Nejprodávanější
    • Adjustační ponožky GREEN
    • Adjustační ponožky GREEN
    • Originální Adjustační ponožky® slouží jako terapeutická pomůcka pro vbočený palec, kladívkové prsty, křivé a s...
    • s DPH22,95 €
    • Adjustační ponožky MULTICOLOR
    • Adjustační ponožky MULTICOLOR
    • Originální Adjustační ponožky® slouží jako terapeutická pomůcka pro vbočený palec, kladívkové prsty, křivé a s...
    • s DPH22,95 €
    • Adjustační ponožky CHARCOAL
    • Adjustační ponožky CHARCOAL
    • Originální Adjustační ponožky® slouží jako terapeutická pomůcka pro vbočený palec, kladívkové prsty, křivé a s...
    • s DPH22,95 €
    • Adjustační ponožky PURPLE
    • Adjustační ponožky PURPLE
    • Originální Adjustační ponožky® slouží jako terapeutická pomůcka pro vbočený palec, kladívkové prsty, křivé a s...
    • s DPH22,95 €
    • s DPH22,95 €