• Logo
  • Přihlášení Registrace
  • je prázdný
    za 0 €
Pro-nožky.cz
 Doporučujeme

PaedDr. Vlaďka Botlíková, CSc.: Jak můžeme ozdravit své nohy a ulevit jim od bolestí a problémů?

  • Přidáno: 21.03.2022   |   1137 čtení / zobrazení


Máme tu pro vás druhý díl rozhovoru s Vlaďkou Botlíkovou, která působí na ČVUT v Praze, vede nejrůznější cvičení, tvoří vlastní online kurzy i semináře a píše blog o zdravém životním stylu. V první části jste se mohli dočíst o ní samotné a dále o celkové péči o nohy, deformitách, podpatcích nebo barefoot obuvi. Nyní vám přinášíme její postřehy na základě osobní zkušenosti s Adjustačními ponožkami. V závěru článku najdete také zajímavé tipy na péči o nohy.


Měla jste možnost vyzkoušet Adjustační ponožky. Jaká je Vaše osobní zkušenost? Doporučila byste je ostatním?

Ponožky jsem dříve neznala osobně, jen jsem o nich slyšela z více stran. A byly to vesměs pochvalné poznámky. Proto mě to dost zajímalo, jaká bude má zkušenost. Zkoušela jsem je v různou denní dobu a asi nejlépe se mi osvědčily v podvečer, kdy jsem se například vrátila z pochůzek nebo z procházky a po vyzutí z bot a navléknutí ponožek se prstíky příjemně uvolnily. Stačila mi třeba i jen půlhodinka nošení, abych to už vnímala. Ponožky doporučuji k používání. Však vyzkoušejte sami, jak vám pomohou.



Dokážou podle Vás ulevit od bolesti i v případě deformit?

Sama netrpím deformitami nebo problémy chodidel, ale mám za to, že tyto ponožky mohou ulevit od přetížení. Jsou fajn třeba po dlouhém chození, po náročných pochůzkách, po návratu s těžkou taškou s nákupem a podobně. Určitě udělají dobře třeba nohám s propadající se příčně plochou klenbou a nohám se vbočeným palcem (halluxem). 

Tyto ponožky mohou sloužit v procesu nápravy skvěle jako „příprava“, kdy se během jejich nošení lehce uvolní nárty a plosky a také se zvětší prostor mezi jednotlivými prsty. A měkké „přepážky“ vyvíjejí jen jemný tlak na roztažení mezi prsty, nijak extra to netlačí.


Myslíte si, že je lze využít i při léčbě zdravotních komplikací nohou nebo spíše jen jako součást prevence při péči o nohy?

Mám za to, že tyto ponožky slouží skvěle hlavně jako prevence deformit prstů z nevhodné obuvi, například bot s úzkou špičkou nebo jinak zúženým prostorem pro nárty a prsty nohou. A jistě také mohou výborně sloužit jako podpůrná možnost i v případě léčby deformit. Ovšem hlavní část léčby spočívá v aktivní „práci“ s chodidly a nohama, tedy dalším nutným krokem je samozřejmě cvičení! A je právě výborné, že můžete skvěle využít té uvolněnosti a prostoru hned poté, co ponožky sundáte. Protože teď jsou na tu další, cvičební fázi chodidla i nárty nohou dobře připravené a vše pak jde mnohem lépe.

Základním kamenem při léčbě a nápravě problémů s nohama a chodidly jsou tedy cílené a dobře zvolené speciální cviky, například z mého propracovaného online kurzu Cviky pro nohy. Adjustační ponožky jsou přitom vynikajícím „předskokanem“ v celé léčbě.


Kdy je podle Vás možné pocítit první změny při nošení Adjustačních ponožek?

Sama na sobě jsem pozorovala první zajímavé pocity spojené s o něco větší volností po několika dnech. Když jsem nechala ponožky testovat v širší rodině, vyzkoušeli i nošení přes noc. Ponožky prý ani nezpůsobily nepříjemné pocity spojené třeba s buzením. Já sama jsem to zažila také.


Kdy naopak podle Vás nemá smysl ponožky nosit?

Určitě není dobrý nápad v ponožkách chodit v nějaké obuvi, i kdyby se tam snad náhodou nohy i s ponožkami vešly. Smysl těchto ponožek je v tom, umožnit chodidlům a hlavně prstům vůli, a to by nešlo. 

Také není úplně nejpříjemnější v ponožkách třeba po návratu z práce chodit po bytě, tedy používat je místo domácí obuvi, protože zespodu přece jen docela tlačí. Tlak na bříška pod prsty pak stimuluje prsty a chodidlo zespodu jiným způsobem, než by bylo při chůzi optimální. Tyto ponožky jsou opravdu fajn pro chvíle odpočinku, kdy už nemusíte nikam chodit a třeba se díváte na televizi nebo si čtete ve svém oblíbeném křesle „ušáku“. Sedíte si, ponožky na nohou... a prstíky si mohou dosyta užít kroutivý a všelijaký další pohyb, protože nožky nic neomezuje.


Co děláte proto, abyste změnila motivaci lidí pečovat o zdraví svých nohou?

Já sama již mnoho let využívám svých znalostí a zkušeností z více jak třicetileté cvičební praxe během svých lekcí naživo: Zdravá záda. Na nich nabízím svým cvičícím klientům vždy komplexní přístup, kdy propojujeme jakékoli cvičení s dobrým „ukotvením“ na podložku či na zem právě přes chodidla. 

A nejlepší je vždycky konkrétní příklad. Třeba když se jim nedaří některé předváděné cvičení rovnováhy – a to nemusí být ani nijak náročné. Stačí se při něm postavit jen na jednu nohu... Když takto lidé sami zjistí, že je vlastní nohy nepodrží a neunesou, začnou si více uvědomovat, že pro zlepšení stability své nohy zásadně potřebují! A že je potřebují zdravé a funkční. V pravidelných lekcích taková drobná cvičení na nohy také zařazuji. 


Pokud však klienta téma nohou zaujme, tak mnohem více se o nohou a chodidlech naučí na speciálních celodenních seminářích: Zdravé nohy I (a také Zdravé nohy II.). Tam se naučí kromě vyzkoušených a osvědčených cvičení i pomoci si díky Vitalizační automasáži, která je spolehlivě zlepší. 

Anebo právě i nabídkou svých online kurzů. Ty mám jednak pro dospělé: Cviky pro nohy, který je zaměřený na nápravu nejběžnějších problémů, jako jsou ploché nohy, vbočené palce, kladívkové prsty, patní ostruhy či vysoký nárt. A také nabízím speciální kurz uzpůsobený pro menší děti (a jejich rodiče): Cviky pro dětské nohy. Ten je zaměřený na léčbu a nápravu drobných nebo větších problémů s nohama a chodidly (vbočené kotníčky, kolena do X, ploché nožky atd.) či s vadným držením těla.   


Co si myslíte o chození naboso? 

Chození bez bot je skvělé! Vynikající je především pro lepší vnímání povrchu, a to díky všem receptorům zespodu na chodidlech. Ty se dokonale zapojí do hlášení, co přesně pod nohama je, jaký to má sklon, pevnost, tvrdost a mnoho dalších vlastností. To v botách, a to v jakýchkoli, nikdy nemůžete zažít! Sama v létě často naboso chodím, a to nejen někde na louce, ale i v horské přírodě. 

O svých zkušenostech a zážitcích nejen z chození naboso, ale i zkušenosti s nošením barefoot obuvi a o mnoha dalších tématech souvisejících se zdravým, funkčním i ladným a efektivním pohybem píšu již léta blog. Najdete zde už více jak 60 článků na různá zajímavá témata: masáže a otužování nohou, pomůcky pro nohy, cvičení nohou, cvičení celého těla, chůze, cyklistika a další sporty vhodné pro ozdravení nejen nohou, sport a pohyb seniorů, cvičení nohou pro děti, dětské obouvání, a také rozhovory s osobnostmi.

    Momentálně není k dispozici žádný komentář

    Přidat komentář
     Nejprodávanější
      • Adjustační ponožky GREEN
      • Adjustační ponožky GREEN
      • Originální Adjustační ponožky® slouží jako terapeutická pomůcka pro vbočený palec, kladívkové prsty, křivé a s...
      • s DPH22,95 €
      • Adjustační ponožky MULTICOLOR
      • Adjustační ponožky MULTICOLOR
      • Originální Adjustační ponožky® slouží jako terapeutická pomůcka pro vbočený palec, kladívkové prsty, křivé a s...
      • s DPH22,95 €
      • Adjustační ponožky CHARCOAL
      • Adjustační ponožky CHARCOAL
      • Originální Adjustační ponožky® slouží jako terapeutická pomůcka pro vbočený palec, kladívkové prsty, křivé a s...
      • s DPH22,95 €
      • Adjustační ponožky PURPLE
      • Adjustační ponožky PURPLE
      • Originální Adjustační ponožky® slouží jako terapeutická pomůcka pro vbočený palec, kladívkové prsty, křivé a s...
      • s DPH22,95 €
      • s DPH22,95 €