• Logo
  • Přihlášení Registrace
  • 7 ks
    za 5 310,- Kč
Pro-nožky.cz

Nordic walking: Co je to severská chůze a pro koho je vhodná?

  • Přidáno: 05.02.2022   |   2176 čtení / zobrazení


Z Nordic walkingu se v poslední letech stává velký trend. Na první pohled obyčejná chůze s holemi je totiž sportovní aktivitou, která má skvělý efekt na celkovou kondici či hubnutí a zároveň ji může provozovat téměř každý bez ohledu na věk. My jsme se proto rozhodli vzít hole do svých rukou a podívat se Nordic walking pěkně zblízka. 


Nordic walking neboli severská chůze

Můžete se setkat také s českým ekvivalentem severská chůze. Proč severská? Nordic walking má totiž svůj původ v 80. letech ve Finsku. Původní záměr byl vytvořit mimosezónní trénink pro běžkaře. Nordic walking totiž trochu připomíná běžkaře, akorát bez lyží. V ruce máte hole, ale pohybujete se běžnou chůzí. Postupně se tento fenomén rozšířil do celé Skandinávie a následně do celého světa. I tady v ČR tomu v poslední době přicházejí lidé na chuť. 

Dejte si dohromady všechny výhody chůze a přidejte ještě několik desítek procent efektivity a máte Nordic walking. I proto je tak oblíbený. Své oblíbenosti se těší také svou dostupností – po celý rok, pro každou věkovou kategorii a kdekoli vás napadne od hor přes les až po městské parky. Vypadá velmi jednoduše, ale to neznamená, že jde o nenáročný sport. Stejně jako u běžné chůze, je zapotřebí správná technika a v případě delších tratí také vytrvalost. Ale to se dokážete všechno naučit. 


V čem je Nordic walking tak přínosný

Celý vtip se skrývá ve speciálních holích, které při chůzi držíte v rukách. Díky pohybu rukou, které vás hole nutí při chůzi využívat, spálíte až o 40 % více kalorií než v případě běžné chůze – tedy zhruba 400 kcal za hodinu (přesné číslo se liší individuálně dle každého člověka a jeho tepové frekvence). Při Nordic walkingu totiž zapojíte i horní polovinu těla a tedy přes 90 % všech svalů v těle (co do počtu něco kolem 600). Nutno podotknout, že bez výrazně větší námahy než při běžné chůzi. Hole vám kromě pohybu navíc pomáhají tlumit dopady a zlepšit držení těla, takže se vám půjde příjemněji.

Celkově se vám zlepší kondice, můžete díky tomu zhubnout příjemnou cestou a posílíte mimo jiné svou psychiku. I tento druh pohybu má totiž pozitivní vliv na odbourávání stresu. Můžete se také díky Nordic walkingu seznámit s novými lidmi. Takže zatím samá pozitiva a žádné ale.


Pro koho je Nordic walking vhodný

To je na tom možná to nejzajímavější. Nordic walking je vhodný prakticky pro všechny věkové kategorie od dětí až po seniory, pro muže i ženy. Stejně tak se doporučuje sportovcům, aktivním a zároveň i méně aktivním lidem. A v neposlední řadě bývá Nordic walking doporučován lidem, kteří se dávají dohromady po určitých typech úrazů či zranění, aby se dostali zpět do kondice a přitom neriskovali další zranění nebo recidivu. 


Hole jsou jasné, co dál?

Kromě holí určených na Nordic walking byste neměli udělat ani krok bez vhodné obuvi. Chybu neuděláte, pokud zvolíte běžeckou obuv. Pokud ale vyrazíte do hor či do míst s nerovným nebo skalnatým podložím, budou se vám hodit speciální pohorky. Nezapomeňte také přizpůsobit obuv ročnímu období – vyrazit do sněhu v teniskách není dvakrát dobrý nápad. Dále zvolte i vhodné oblečení, ve kterém se budete moci pohodlně hýbat a mít možnost se zpotit, například funkční oblečení. V zimě by vám neměla chybět zimní čepice nebo čelenka a rukavice. A pokud bude váš výlet delší, vybavte se batohem s pitím či svačinou. 



Nezapomeňte na regeneraci

I při Nordic walkingu jako takovém si můžete odpočinout od každodenního shonu, pokud tedy nevyrazíte do hor v tom nejsvižnějším tempu. I tak byste neměli zapomínat na dostatečnou regeneraci a odpočinek, abyste načerpali energii pro další den. Nechte odpočinout celé tělo, ale speciální péči věnujte svým nohám. Ty vás totiž celou dobu nesou. Máme pro vás malý tip, noste při odpočinku (třeba na gauči) naše Adjustační ponožky alespoň půl hodiny denně a vaše nohy budou uvolněné a odpočaté i po mnohakilometrovém Nordic walkingu v kopcích. 
 

    Momentálně není k dispozici žádný komentář

    Přidat komentář