• Logo
  • Přihlášení Registrace
  • 5 ks
    za 137,71 €
Pro-nožky.cz
 Doporučujeme

Neurologie se s podiatrií krásně doplňují, Adjustační ponožky používáme s úspěchem jako léčebný prostředek, říká otec české podiatrie MUDr. Miroslav Havrda

  • Přidáno: 23.05.2022   |   2362 čtení / zobrazení


Pokud byste hledali někoho, kdo rozumí nohám více než pan MUDr. Miroslav Havrda, asi byste hledali marně. Původně vystudovaný neurolog je otcem české podiatrie. Začal se jí zabývat jako vůbec první v České republice. V souvislosti s blížícím se 11. ročníkem MEDsport sympozia, které je tradičně věnováno diagnostice a léčbě nohou a kterého jsme hrdým partnerem, jsme se rozhodli pana MUDr. Miroslava Havrdu vyzpovídat. Zeptali jsme se na jeho kariéru, na sympozium a řeč padla i na Adjustační ponožky.


Krátce o MUDr. Miroslavu Havrdovi

  • Jako první v ČR se v roce 1994 začal zabývat podiatrií
  • V roce 1998 založil první centrum komplexní péče o nohu
  • Založil v roce 2001 Českou podiatrickou společnost, kde působil jako viceprezident
  • 10 let pracoval jako člen výboru a předseda zdravotní komise v Českém svazu tělesně postižených sportovců
  • Působil jako mezinárodní klasifikátor handicapovaných stolních tenistů v rámci IPC
  • V roce 2019 otevřel Podiatrickou kliniku Zdravá noha v Hradci Králové
  • Je členem Americké podiatrické lékařské společnosti
  • Spolupracoval s vrcholovými tenisty jako například Andre Agassi, Steffi Grafová, Martina Hingisová nebo Anna Kurnikovová a dalšími vrcholovými sportovci
  • Pracoval jako lékař prvoligových fotbalistů a volejbalistek



Kromě výše zmíněného také přednáší a publikuje odborné články o nohách doma i ve světě. Spolupracuje s předními odborníky z celého světa. Mnoho let do ČR z Nového Zélandu dováží unikátní termoplastické stélky Formthotics a firma MEDsport zastupuje v Česku a Slovensku německou ortopedicko-protetickou firmu Schein. Letos pořádá již 11. ročník MEDsport sympozia, které se věnuje problematice nohou.


Dokážou Vás nohy po tak bohaté podiatrické kariéře ještě něčím překvapit?

Nohy jistě ne, ale může překvapit reakce pacienta na standardní léčbu. Co může jednomu velmi pomoci, to druhému může přitížit. U někoho po obstřiku potíže ustanou, někdo je má dále. U někoho po rázové vlně bolesti odezní, u druhého se akcentují. Vždy říkám, že léčba je velmi individuální a každý člověk reaguje na léčbu jinak. V tom je medicína specifická a liší se například od práce opraváře v autoservisu.


Jaký je rozdíl mezi podiatrií v roce 1994, kdy jste se jí začal zabývat, a podiatrií v roce 2022?

Podobně jako i v jiných oborech medicíny je zřejmý velký rozvoj technologií, které zlepšují diagnostiku a léčbu. I v podiatrii jsou důležité zobrazovací metody jako například NMR, zkvalitňuje se vyšetřování pohybu, tlaků chodidel, objevily se 3D scannery a mnoho dalších metod. Také se objevily termoplastické materiály, ze kterých se zhotovují individuální stélky do bot, ortopedické vložky se vyrábí pomocí 3D fréz apod.

Vyšetření na podoskopu
 

Jak se lékař, který vystuduje neurologii, dostane k podiatrii, tedy ke komplexní péči o nohy? Co mají podle Vás tyto obory společné? Jakým způsobem dokážete využít neurologii v podiatrii?

Neurologie vnímá člověka velmi komplexně. Oba obory se krásně doplňují. Pokud máte vyhřezlou meziobratlovou plotničku, umí neurolog udělat kvalitní diagnózu a zajistí společně s rehabilitací konzervativní léčbu. Pokud je léčba neúspěšná, nastupuje neurochirurg, který umí problém opravit. Nikdo z nich ale nezkoumá, proč je plotnička vyhřezlá doleva a ne doprava. Podiatr vyšetřuje, jak člověk stojí, jak chodí, kde má těžiště, jestli nemá absolutně nebo relativně kratší dolní končetinu, jestli „nešmajdá" po úrazu kotníku, po operaci kolene nebo v rámci vrozené vady kyčlí. Prostřednictvím obuvi, zhotovením individuálních (nikoliv ortopedických) vložek s příslušnou korekcí a rehabilitačních metod dokáže trvale nastavit symetričtější stoj, dokáže korigovat patologii chůze, a tím může přispět k omezení potíží v oblasti bederní páteře. Takových případů je mnoho.


Co považujete za svůj největší kariérní úspěch?

Že mne před 28 lety napadlo začít se zabývat podiatrií, že se podařilo v roce 2001 založit Českou podiatrickou společnost, která je zde pro odborníky, kteří se zabývají podiatrií. Dále považuji za úspěch to, že jsem vyškolil v rámci svých soukromých kurzů asi 1200 zájemců o podiatrii z České republiky a ze Slovenska a že se mi podařilo vybudovat Podiatrickou kliniku v Hradci Králové, kam jezdí lidé i mimo Českou republiku.


10. - 11. 6. se koná 11. ročník MEDsport sympozia, jehož jsme jako Pro-nožky.cz hrdým partnerem. Na co se mohou letos účastníci těšit?

Akci normálně pořádáme jako trienále, ale kvůli covidu se scházíme až po 5 letech! Cílem je prakticky ukázat vše nové, co se za tuto dobu v podiatrii a v příbuzných oborech, které léčí nohu, objevilo. Pátek 10. 6. je věnován diagnostice, botám, ortotice a praktickým ukázkám. Hlavním přednášejícím bude vynikající německý odborník na tuto problematiku Robert Haimerl. Z angličtiny je zajištěno tlumočení do českého jazyka. V sobotu 11. 6. jsou celý den vyžádané přednášky o noze z různých oborů medicíny. Celý program a další informace naleznete na Facebooku (MEDsport sympozium) nebo na www.medsport.cz

Součástí akce je i výstava firem, které se zabývají problematikou nohy, večer bude představení v divadle Drak (Bílý tesák) s následným společenským večerem. 



Co bylo impulsem začít pořádat akci takového druhu? Co je cílem MEDsport sympozia?

Letos pořádáme již jedenáctý ročník. Nejprve bylo MEDsport sympozium určeno sportovním lékařům, fyzioterapeutům, masérům a dalším zájemcům o sportovní problematiku. Od 5. ročníku (2000) jsme již akci profilovali na nohy a na v té době teprve vznikající obor podiatrie. Vždy jsme chtěli, aby byly přednášky praktické a ukazovaly možnosti podiatrie a nové věci, které k nám pronikaly z podiatricky vyspělých zemí. Také jsme vytvořili tradici příjemného setkávání odborníků „na nohy" včetně zázemí luxusního hotelu Tereziánský Dvůr. Pověstná je i závěrečná tombola. Letos máme již plnou účast, ale pro poslední zájemce můžeme ještě přidat pár židlí.



Odebíráte od nás Adjustační ponožky. Máte s nimi osobní zkušenost?

Podiatrická klinika Adjustační ponožky odebírá a také je propaguje. Osobně ponožky nepoužívám, ale manželka, která hodně nosí společenskou obuv, si je pro relaxaci velmi chválí. Podobné je to i u našich převážně pacientek.


Jak je tedy hodnotí Vaši pacienti? Doporučujete Adjustační ponožky jako součást léčby nebo spíše jako prevenci zdravých nohou? Klidně uveďte konkrétní příklady.

Obojí. Zejména u žen, které používají společenskou obuv, je to skvělá preventivní pomůcka. U pacientů, kteří mají různé bolesti prstců, přednoží, metatarsů, je používáme se slušným úspěchem jako léčebný prostředek. Důležitá je i praktická rada, jak Adjustační ponožky používat a také zpětná vazba, kterou se dozvíme při kontrolním vyšetření stavu.


 

Fotografie: archiv MEDsport

    Momentálně není k dispozici žádný komentář

    Přidat komentář
     Nejprodávanější
      • Adjustační ponožky GREEN
      • Adjustační ponožky GREEN
      • Originální Adjustační ponožky® slouží jako terapeutická pomůcka pro vbočený palec, kladívkové prsty, křivé a s...
      • s DPH22,95 €
      • Adjustační ponožky MULTICOLOR
      • Adjustační ponožky MULTICOLOR
      • Originální Adjustační ponožky® slouží jako terapeutická pomůcka pro vbočený palec, kladívkové prsty, křivé a s...
      • s DPH22,95 €
      • Adjustační ponožky CHARCOAL
      • Adjustační ponožky CHARCOAL
      • Originální Adjustační ponožky® slouží jako terapeutická pomůcka pro vbočený palec, kladívkové prsty, křivé a s...
      • s DPH22,95 €
      • Adjustační ponožky PURPLE
      • Adjustační ponožky PURPLE
      • Originální Adjustační ponožky® slouží jako terapeutická pomůcka pro vbočený palec, kladívkové prsty, křivé a s...
      • s DPH22,95 €
      • s DPH22,95 €