• Logo
  • Přihlášení Registrace
  • 5 ks
    za 160,66 €
Pro-nožky.cz
 Doporučujeme

Fyzioterapeutka Bc. Veronika Homolková: Adjustační ponožky mohou být i cennou součástí léčby

  • Přidáno: 16.06.2022   |   1909 čtení / zobrazení

V čem vám dokáže pomoct fyzioterapeut a v čem podiatr? Víte, kdy byste se měli na koho z nich obrátit? Zajímá vás, z jakých nejčastějších důvodů vyhledávají klienti Veroniky Homolkové fyzioterapii nebo jakými všemi způsoby se dají diagnostikovat možné zdravotní komplikace nohou? Přečtěte si tento zajímavý rozhovor. 


Nejprve pár slov o Veronice Homolkové

Bc. Veronika Homolková je fyzioterapeutka-podoterapeutka, která více než 10 let pracuje ve společnosti Reha-Praktik, jež se zabývá ambulantním provozem rehabilitace a fyzioterapie. Veronika souběžně s tím rozjíždí vlastní projekt FyzioFeet, jehož cílem je pomocí online kurzů a dalších metod edukovat klienty o péči o nohy, o správné chůzi, o vhodném obouvání a o dalších souvisejících oblastech. 


Specializujete se na nějakou konkrétní oblast v rámci fyzioterapie?

Specializuji se na nohy – počínaje vyšetřením na podocamu, pedobarografu, analýzou chůze pomocí kamerového systému, individuální úpravou stélek do bot, lekcemi nordic walkingu až po kinesiotaping a podobně. Samozřejmě obecně pracuji s celou škálou diagnóz – vertebropati (lidé, kteří mají bolesti zad, respektive páteře), pooperační a poúrazové stavy a další. Dále pracuji i s dětmi, s profesionálmi i amatérskými sportovci, kteří se nejčastěji věnují rugby, cyklistice, požárnímu sportu + TFA nebo například hokeji.  


S jakou nejčastější diagnózou týkající se nohou se na Vás pacienti obracejí?

Ve většině případů přijde klient s tím, že má ploché nohy. To na základě vyšetření buď zcela nebo částečně vyvrátím. Asi nejčastěji řeším mediální kolaps hlezen – tedy hyperpronaci nohy. Ale časté jsou také haluxy – různé typy jako například valgus nebo rigidus...


V jakém případě by lidé měli navštívit fyzioterapeuta a v jakém podiatra?

Záleží na diagnóze a potížích klienta. Z mého pohledu bych viděla optimální postup: klient přijde k fyzioterapeutovi, pokud si s problémem fyzioterapeut (nespecializující se na nohy) neví rady, odešle klienta k fyzio-podoterapeutovi, a ten by měl následně rozhodnout, zda je nutné ještě odeslat klienta k podiatrovi. Zjednodušeně by to mohlo fungovat tak, že co nevyžaduje operační řešení, zvládne fyzio-podoterapeut, a co je nutné již operovat, řeší podiatr. 

Vyšetření na podocamu

Co osobně doporučujete dělat v rámci preventivní péče o nohy?

Rozhodně se začít o nohy starat. Špatně nastavená noha může znamenat špatně nastavený celý pohybový aparát. Představme si, hlavně my ženy, kolikrát týdně si nakrémujeme obličej, ruce, tělo...? A nohy? A slovo pedikúra? Pro některé bohužel naprosto neznámý termín. 


Jak si myslíte, že se lidé staví k prevenci? A řeší případné komplikace včas nebo až na poslední chvíli?

Myslím si, že slovo prevence již v dnešní době nějakou váhu má. Otázka je prevence čeho. Pokud se bude jednat například o zuby, všichni si čistíme zuby minimálně 2x denně a moc o tom nepřemýšlíme. Ale u nohou je to problém. Zde řešíme potíže pozdě nebo až právě na poslední chvíli.


Co říkáte na Adjustační ponožky? Nosíte je sama? Doporučujete je svým pacientům?

Adjustační ponožky jsou jeden z mých oblíbených produktů. Nosím je již několik let a moc ráda je doporučuji svým pacientům. Ženy je milují a v poslední době se objevují i muži, kteří jim „přišli na chuť”.



Považujete nošení Adjustačních ponožek pouze za preventivní péči nebo mohou podle Vás sloužit i jako součást léčby?

V případě nošení Adjustačních ponožek určitě řadím prevenci na první místo, ale u některých klientů a diagnóz se ukazuje, že mohou být i cennou součástí léčby.


Jaký přínos vidíte v nošení Adjustačních ponožek? Čím pomáhají?

Doporučuji Adjustační ponožky hlavně z preventivních důvodů, a to na uvolnění napětí nohou. Často se mi klienti svěřují při používání Adjustačních ponožek s pocity, jako je úleva od bolestí v ploskách a nártech po těžkém dnu, snížení nebo vymizení potíží spojených se syndromem neklidných nohou. Některé klientky si své nohy dokonce fotí a pozorují zlepšení postavení palce při diagnóze hallux valgus – vbočený palec. 

Další benefit vidím v možnosti opakovaného použití. Je možné nohy i tejpovat, ale bohužel na nohách tejpy moc dlouho nevydrží a musí se často přelepovat. Ponožky jsou v tomto ohledu bezproblémově využitelné a dokáže si je nasadit každý bez návštěvy ambulance fyzioterapeuta. 
 

Fotografie: archiv Veroniky Homolkové

    Momentálně není k dispozici žádný komentář

    Přidat komentář
     Nejprodávanější
      • Adjustační ponožky GREEN
      • Adjustační ponožky GREEN
      • Originální Adjustační ponožky® slouží jako terapeutická pomůcka pro vbočený palec, kladívkové prsty, křivé a s...
      • s DPH22,95 €
      • Adjustační ponožky MULTICOLOR
      • Adjustační ponožky MULTICOLOR
      • Originální Adjustační ponožky® slouží jako terapeutická pomůcka pro vbočený palec, kladívkové prsty, křivé a s...
      • s DPH22,95 €
      • Adjustační ponožky CHARCOAL
      • Adjustační ponožky CHARCOAL
      • Originální Adjustační ponožky® slouží jako terapeutická pomůcka pro vbočený palec, kladívkové prsty, křivé a s...
      • s DPH22,95 €
      • Adjustační ponožky PURPLE
      • Adjustační ponožky PURPLE
      • Originální Adjustační ponožky® slouží jako terapeutická pomůcka pro vbočený palec, kladívkové prsty, křivé a s...
      • s DPH22,95 €
      • s DPH22,95 €