• Logo
  • Môj profil
  • 5 ks
    za 137,71 €
Pro-nožky.cz

Rozdíl mezi příčnou a podélnou klenbou a tipy na podporu jejich funkce

  • Pridané: 17.08.2022   |   6143 čítaní / zobrazení

Noha je poměrně složitý mechanismus. Aby také ne, když musí nést tíhu celého našeho těla. Nožní klenba zajišťuje stabilitu chodidla a chrání celé tělo před otřesy. Rozděluje se na příčnou a podélnou. Jaký je mezi nimi rozdíl a co dělat proto, aby nedošlo k propadání nožní klenby a následným deformitám?


Není klenba jako klenba

Lidská noha má dvě základní funkce:

  • opěrná 
  • lokomoční

Opěrnou funkcí rozumíme, že nohy nesou hmotnost celého těla. Lokomoční funkce, jak její název napovídá, zodpovídá za pohyb těla. Aby mohla noha splňovat obě hlavní funkce, potřebuje být dostatečně stabilní. O stabilitu nohy se starají tři hlavní opěrné body. První se nachází v místě hrbolu patní kosti a zbylé dva najdete u hlaviček krajních metatarzů (palce a malíku). Mezi těmito opěrnými body najdete podélnou a příčnou klenbu, jejichž systém chrání měkké tkáně chodidla, nervy, cévy, klouby a podporuje celkovou pružnost chodidla. Příčnou klenbu najdete v oblasti hlaviček metatarzů, neboli přednoží, kdy spojuje první a pátou hlavičku. Podélná klenba kopíruje oblouk chodidla od metatarzů až k patní kosti. 

Nožní klenba tak tlumí odrazy při chůzi či běhu, čímž chrání například páteř před otřesy. Vývoj nožní klenby probíhá zhruba do šestého roku dítěte. Pokud se do té doby dostatečně nerozvinou svaly a vazy, které drží nožní klenbu ve správné pozici, může již dítě v tomto věku trpět plochonožím


Jak poznat zborcenou klenbu nohy

Propadající se nožní klenba, můžete se rovněž setkat s pojmem zborcená klenba, je výsledkem oslabení svalů a uvolnění vazů v chodidle. Deformita zborcené klenby se nazývá plochá noha. V souvislosti s propadající se nožní klenbou se může objevit rovněž metatarzalgie neboli Mortonova neuralgie, která se týká oblasti přednoží. Vlivem zborcené klenby může dojít k deformitám chodidel a prstů, jako jsou kladívkové prsty, vbočené palce nebo patní ostruha

K zborcení nožní klenby dochází především vlivem přetěžování v důsledku nadměrné námahy způsobené dlouhým stáním, chozením či během, dále také v důsledku nadváhy nebo dlouhodobém nošení nevhodné obuvi. Svou roli zde může hrát dědičnost, hypermobilita (uvolněné svaly a šlachy) nebo slabá stimulace chodidel (chození naboso po rovných površích, například v domácnosti apod.).

Poruchu statiky nožní klenby poznáte na základě nepříjemné bolesti po i při námaze, v pozdějších stádiích i v klidovém stavu. Bolesti může doprovázet otok, křeče či brnění až do prstů. Nejspolehlivější diagnostikou je vyšetření na podoskopu, který snímá otisky vašich plosek. Můžete si to ale i laicky vyzkoušet například otiskem plosky do písku nebo mokrým otiskem plosky na suchou plochu. Pokud bude otisk kopírovat celou siluetu plosky chodidla, s největší pravděpodobností máte ploché nohy. Otisk zdravé nohy poznáte tak, že se na něm nachází bříška prstů, přednoží, vnější část chodidla a pata. 


Jak podpořit správnou funkci nožní klenby

Máme tu pro vás hned několik tipů, jak podpořit správnou funkci nožní klenby. Pokud bychom to měli shrnout obecně, je potřeba dostatečného protažení, prokrvení, dále aktivita a také odpočinek. Většinu zmíněných činností zvládnete i v pohodlí domova, a přesto budou mít na vaše chodidla obrovský vliv v pozitivním slova smyslu. 


Kreativní cvičení nohou

Pokud jste hraví a rádi si vystačíte doma, můžete správnou funkci nožní klenby podpořit několika jednoduchými cviky. Vyzujte domácí obuv, sundejte si ponožky a jdeme na to. Vyzkoušejte si sbírání nejrůznějších předmětů pomocí prstů na nohou, například ručník, pastelky, různé drobné hračky, malé míčky a další předměty. Poté si můžete vyzkoušet trhání papíru či novin nohama. Možná trochu méně zajímavé, ale zato účinné, je našlapování na míček od měkkého po tvrdší nebo prošlapávání chodidel v sedu.

Nestabilní plochy

Další spolehlivou metodou, jak posílit chodidla, je využití nestabilních ploch. Ať už jde o pouhé chození naboso po nerovných površích, jako je písek, kamínky, tráva, nebo například cvičení na různých balančních podložkách či akupresurních rohožích. Případně můžete vyzkoušet různé druhy chůze naboso – po vnitřních hranách chodidla nebo po špičkách. Zde ale dávejte pozor, abyste chodidla moc nepřetížili.


Kvalitní regenerace

Základem zdravých nohou je kvalitní odpočinek a regenerace. Můžete tak spojit příjemné s užitečným. Úplně nejjednodušším způsobem, jak dopřát nohám odpočinek, je dát si nohy do zvýšené polohy. To funguje i jako prevence proti otokům po celém dni zátěže. Regenerací rozumíme také například masáž chodidel, kterou si můžete vyzkoušet i sami na sobě. Dostatečné prokrvení, protáhnutí a uvolnění chodidel docílíte také pravidelným nošením Adjustačních ponožek. A u toho se můžete třeba dívat na televizi, číst si nebo dokonce i spát. S čím vším vám mohou Adjustační ponožky pomoct, se dočtete v naší sekci O ponožkách. K prokrvení nohou vám rovněž pomůže sprchování nohou střídavě teplou a studenou vodou. Ideální pak je, pokud výše zmíněné tipy různě nakombinujete. Uděláte tak pro své nohy velkou službu.

Pokud vás zajímá, jak řešit potíže vznikající na základě propadající se nožní klenby, přečtěte si náš článek Jak řešit propadlou nožní klenbu
 

    Momentálne nie je k dispozícií žiaden komentár

    Pridať komentár
     Nejprodávanější
      • Adjustačné ponožky GREEN
      • Adjustační ponožky GREEN
      • Originálne Adjustačné ponožky® slúži ako terapeutická pomôcka pre vbočený palec, kladivkové prsty, krivé a sti...
      • s DPH22,95 €
      • s DPH22,95 €
      • Adjustačné ponožky CHARCOAL
      • Adjustační ponožky CHARCOAL
      • Originálne Adjustačné ponožky® slúži ako terapeutická pomôcka pre vbočený palec, kladivkové prsty, krivé a sti...
      • s DPH22,95 €
      • Adjustačné ponožky PURPLE
      • Adjustační ponožky PURPLE
      • Originálne Adjustačné ponožky® slúži ako terapeutická pomôcka pre vbočený palec, kladivkové prsty, krivé a sti...
      • s DPH22,95 €
      • s DPH22,95 €