• Logo
  • Môj profil
  • je prázdny
    za 0 €
Pro-nožky.cz
 Náš tip

Pomáhají proti patní ostruze, říká o Adjustačních ponožkách fyzioterapeutka

  • Pridané: 29.07.2020   |   7655 čítaní / zobrazení


Patní ostruha patří mezi nejčastější komplikace u dolních končetin. Trpí jí velká část lidí starších 40 let. Výjimkou ale nejsou ani mladší generace. Příčinou je totiž špatné držení těla, nevhodná obuv a další špatné návyky. Jak předejít patní ostruze, aniž by bylo zapotřebí chirurgického zákroku? Na to a na spoustu dalšího nám odpověděla fyzioterapeutka Marcela Ehlová.

 

Patní ostruha trápí mnoho lidí. Většina z nich ale neví, co je její příčinou. Jaké jsou první příznaky tohoto onemocnění?

Většinou pacienti přicházejí kvůli bolesti (paty). Ze začátku je bolest trápí pouze občas, takže si člověk řekne, že to přejde. Ale časem se bolesti začnou objevovat častěji či prohlubovat a v leckterých případech dělat ze života peklo.


Je možné vzniku patní ostruhy vůbec nějak předcházet? Případně jak?

Předcházet se tomu dle mého názoru dá. Ale nejprve si každý položme otázku, zda celkově nasloucháme svému tělu a zda se preventivně snažíme, aby nás nebolely nejen nohy, ale celé tělo. Patní ostruhy totiž může způsobovat například vadné držení těla. Jako prevenci doporučuji dle mých zkušeností určité cviky pro kvalitní funkční chodidlo zahrnuté právě do celé postury těla.


Jaký přístup v terapii se vám osvědčil?

V první řadě jsem pro konzervativní postup, kdy se dá toho ještě hodně ovlivnit. Ale vše záleží pochopitelně na tom, v jakém stavu pacient přijde, jak dlouho potíže má a jak se k tomu chystá přistupovat. Protože dle mého názoru závisí především na samotném pacientovi, zda se zbaví bolestí, či nikoliv. Záměrně uvádím slovo bolestí, protože patní ostruha je kostěný nárůstek, který bohužel sám nezmizí. Ano, dá se chirurgicky odstranit, ale tenhle postup nedoporučuji každému, neboť to nic neřeší, pokud pacient nezačne se sebou něco dělat. Chirurgický zákrok je „pouze” odstraněním následků potíží, nikoliv jejich příčiny. 

Každý člověk by měl popřemýšlet, co je v životě pro něho důležité a jak se k tomu postaví. Pokud nebude cvičit a dodržovat určitá pravidla, je možné, že se mu zmíněné problémy stejně časem vrátí.


Máte nějakou osobní zkušenost s touto diagnózou?

Ano, s touto diagnózou mám svou osobní zkušenost. Začalo to před cca sedmi lety. V té době jsem tomu (jako většina mých pacientů) nepřikládala příliš velkou váhu, abych s tím něco začala dělat. Nyní již vím, že pokud sama nebudu cvičit, potíže budu mít stále a někdy i velmi nepříjemné.


Co říkáte na Adjustační ponožky? Doporučujete je svým klientům?

Ano, Adjustační ponožky doporučuji. Mám s nimi sama velmi dobrou zkušenost, o kterou se ráda dělím se svými pacienty. Jsou velmi příjemné. I moji pacienti si je moc chválí.


Je podle Vás nošení Adjustačních ponožek záležitostí spíše jen prevence nebo i léčby patní ostruhy?

Řekla bych, že spíše větší přínos mají v rámci prevence, ale rozhodně se nebráním na spoluúčasti v léčbě patní ostruhy. Proč ne. Prevence je však v tomto ohledu nesmírně důležitá, proto bychom ji rozhodně neměli podceňovat.


Jak byste vysvětlila pozitivní vliv nošení Adjustačních ponožek na prevenci, případně léčbu patní ostruhy?

Pozitivní vliv mají nejen na cévní, ale i mízní systém těla. Mají vliv na měkké tkáně na chodidle včetně lýtek, koneckonců i na celé dolní končetiny. Protože nošením Adjustačních ponožek se snižuje svalové napětí ve svalech, a tím se dostávají chodidla včetně celého těla do harmonie. Pacienti mi říkají, že mají z toho celkově dobrý pocit.


Jak často a na jak dlouho je podle Vás vhodné nosit Adjustační ponožky?

Každý den. A jak dlouho? Holt každý jsme jiný, takže se nedá říci přesný čas. Záleží také na tom, kolik času tomu chce člověk věnovat. A hlavně je potřeba naslouchat svému tělu, protože někomu je to nepříjemné po 5 až 10 minutách a někdo je může mít klidně i celou noc.


Co byste poradila čtenářům v rámci prevence zdravých nohou?

Pokud se chcete dozvědět něco více o svých nohou, ale i o svém těle, zajděte si ke zkušenému a ověřenému fyzioterapeutovi, který se touhle problematikou zabývá. Protože nohy máme jen jedny a měli bychom se o ně starat, pokud chceme, aby nás nosily celý život bez potíží.


O Marcele Ehlové

Marcela Ehlová je fyzioterapeutka pracující v Orlickoústecké nemocnici, kde působí již jedenáctým rokem s jedinou přestávkou – mateřská dovolená. Zaměřuje se především na miminka, která cvičí zejména Vojtovou metodou. Mezi její další zájmy patří oblast fyzioterapie nazývaná podiatrie, a to jak u dětí, tak i u dospělých. Za hlavní a zároveň nejznámější diagnózou z tohoto oboru můžeme považovat patní ostruhy. Sama touto diagnózou trpí, i proto se dokáže do této situace vcítit lépe než kdokoliv jiný. 


O Adjustačních ponožkách

Originální Adjustační ponožky® slouží jako terapeutická pomůcka pro vbočený palec, kladívkové prsty, křivé a stísněné prsty, časté křeče v prstech, unavené a bolavé nohy, otoky nohou, patní ostruhu, kuří oka a jiné problémy nohou. Díky speciálním meziprstním oddělovačům pomáhají zrychlovat krevní oběh, čímž podporují regeneraci nohou. Adjustační ponožky udržují nohy a prsty mobilní, ohebné, a tím méně bolestivé.

    Momentálne nie je k dispozícií žiaden komentár

    Pridať komentár
     Nejprodávanější
      • Adjustačné ponožky GREEN
      • Adjustační ponožky GREEN
      • Originálne Adjustačné ponožky® slúži ako terapeutická pomôcka pre vbočený palec, kladivkové prsty, krivé a sti...
      • s DPH22,95 €
      • s DPH22,95 €
      • Adjustačné ponožky CHARCOAL
      • Adjustační ponožky CHARCOAL
      • Originálne Adjustačné ponožky® slúži ako terapeutická pomôcka pre vbočený palec, kladivkové prsty, krivé a sti...
      • s DPH22,95 €
      • Adjustačné ponožky PURPLE
      • Adjustační ponožky PURPLE
      • Originálne Adjustačné ponožky® slúži ako terapeutická pomôcka pre vbočený palec, kladivkové prsty, krivé a sti...
      • s DPH22,95 €
      • s DPH22,95 €