• Logo
  • Môj profil
  • 5 ks
    za 137,71 €
Pro-nožky.cz
 Náš tip

Myslíte si, že máte ploché nohy? Podívejte se na nejčastější příznaky

  • Pridané: 16.09.2018   |   30338 čítaní / zobrazení
Máte obavy z plochých nohou? Příčně ploché nohy jsou deformitou, které postihují nejčastěji dospělé ženy, které nosí obuv na podpatcích. Ale nejen je, komplikace mohou začít již u dětí od útlého věku. Podívejte se na nejčastější příznaky příčně ploché nohy a také na způsoby léčby, jak se komplikacím vyvarovat a v budoucnu jim předcházet.

 

Co je to příčně plochá noha

Naše nohy jsou vybaveny složitou stavbou už jen z důvodu mnoha funkcí, které nohy zastávají. Narušením stavby nohy vznikají deformity a jednou z nich je příčně plochá noha. Název vychází od příčné klenby, která se kříží s podélnou. Existuje také podélně plochá noha podle podélné klenby, nejčastěji jde ale o kombinovanou deformitu obou kleneb. Při této deformitě trpí nejen kosti, ale také svaly a vazy, které máme v chodidlech.


Nejčastější příznaky

Obecně definujeme tři stupně plochých nohou. V prvním stádiu nepociťujete žádnou bolest, ale vaše klenba již zaznamenala určitý pokles s tím, že pata je ve valgózním postavení. To znamená, že pata je mírně vybočena dozadu. V tomto případě lze deformitu aktivně upravovat a vrátit nohu do původního postavení bez větších potíží.
 
Při druhém stupni již pociťujete bolesti nohou. Můžou se vám také na nohou objevovat otoky a pocity těžkých a unavených nohou, případně brnění. Stále je možnost klenbu upravovat aktivním či pasivním přístupem.
 

Třetí a konečný stupeň znamená kompletně ztuhlou a bolestivou plochou nohu doprovázenou ztuhlými svaly, artrózou kloubů, deformitami prstů a otlaky na ploskách. Léčba je v tomto případě složitější a v některých případech může dojít až k nutnosti operačního zákroku.


Příčiny a následky ploché nohy

Mysleli jste si, že ploché nohy se týkají pouze dospělých? Není tomu tak. Příčiny vznikají již od dětství a plochou nohu lze diagnostikovat už u dětí od čtyř let. Nejčastější příčinou je zejména předčasné obouvání dětí, používání chodítek u dětí, které by ještě chodit neměly, příliš malé botičky a například příliš dlouhé procházky. Tím ale u dětského věku nekončíme. U trochu větších dětí potom může ploché nohy způsobovat rychlý růst či nadměrná sportovní aktivita.
 
Mezi riziková období patří také těhotenství a menopauza, kdy největší roli hraje nárůst hmotnosti a hormonální změny. Nyní jsme se dostali i k té zvýšené hmotnosti u dospělých lidí. Mezi další příčiny plochonoží patří také nesprávné držení těla a hlavně nejčastěji podceňovaná nevhodná obuv. Dlouhodobé chození na podpatcích je základem pro ploché nohy a další potíže, což se můžete dočíst i v dalších našich článcích, jako například Nejčastější příčiny bolestí nohou a jak je řešit nebo Říká vám něco Mortonova neuralgie? Nemalou roli zde hraje také dědičnost nebo hypermobilita. Své mohou zapříčinit i úrazy jako například zlomeniny nártních kůstek nebo kosti patní.


Způsoby léčby

Léčba plochých nohou může být aktivního a pasivního charakteru. Mezi nejčastější aktivní léčbu patří fyzioterapie, tzn. rehabilitace. Existuje nepřeberné množství cviků, se kterými vám pomůže váš fyzioterapeut. Mezi další aktivní terapii patří chůze naboso po nerovném terénu, chůze po vnější straně chodidla nebo třeba plavání. Mezi pasivní léčbu bychom zařadili masáž nohou, mobilizaci nohy, kinesiotaping, ortopedické vložky do bot, sprchování střídavě teplou a studenou vodou nebo například pravidelné nošení Adjustačních ponožek.
 

 Doporučujeme vybrat a provádět nejvhodnější kombinaci zmíněných aktivních a pasivních metod. Léčbu zejména třetího stupně deformity však doporučujeme vždy konzultovat s lékařem, případně s fyzioterapeutem.


Myslete na prevenci

Největším bojem proti plochonoží je prevence. Chraňte své nohy preventivně například pomocí Adjustačních ponožek v kombinaci se zdravým a aktivním životním stylem a předejděte nepříjemným bolestem.
 
    Momentálne nie je k dispozícií žiaden komentár

    Pridať komentár
     Nejprodávanější
      • Adjustačné ponožky GREEN
      • Adjustační ponožky GREEN
      • Originálne Adjustačné ponožky® slúži ako terapeutická pomôcka pre vbočený palec, kladivkové prsty, krivé a sti...
      • s DPH22,95 €
      • s DPH22,95 €
      • Adjustačné ponožky CHARCOAL
      • Adjustační ponožky CHARCOAL
      • Originálne Adjustačné ponožky® slúži ako terapeutická pomôcka pre vbočený palec, kladivkové prsty, krivé a sti...
      • s DPH22,95 €
      • Adjustačné ponožky PURPLE
      • Adjustační ponožky PURPLE
      • Originálne Adjustačné ponožky® slúži ako terapeutická pomôcka pre vbočený palec, kladivkové prsty, krivé a sti...
      • s DPH22,95 €
      • s DPH22,95 €