• Logo
  • Môj profil
  • 5 ks
    za 137,71 €
Pro-nožky.cz

Cviky na vbočený palec, které vám pomohou

  • Pridané: 04.08.2018   |   84599 čítaní / zobrazení
Vbočené palce neboli hallux valgus jsou problémem celého chodidla a jsou spojené nejčastěji s poklesem příčné klenby. Zároveň tuto deformitu provází stažené svaly plosky, zkrácený přitahovač palce, zablokované klouby prstů a drobných kloubů nohy. V následujících řádcích se dozvíte, jak svým nohám pomoci a zároveň jak přemluvit palec, aby se vrátil do své původní pozice.


1) Uvolnění palce

Posaďte se na zem nebo na židli a dejte si nohu přes nohu tak, abyste na své prsty pohodlně dosáhli. Uchopte palec ze stran palcem a ukazovákem jedné ruky, přibližně v oblasti 1 cm pod nehtem. Druhou rukou zafixujte velký záprstní kloub palce, ze shora a zespod. Tato ruka by se neměla po celou dobu uvolňování hýbat, pouze drží správnou pozici.
 
Pohybovat budete jen palcem jako takovým, a to buď z jedné strany na druhou (tzv. viklání) nebo tzv. ždímání, kdy palcem rotujeme ve směru své osy, tam i zpět. Takovéto uvolnění by mělo zabrat přibližně 5 až 10 minut.
 

2) Uvolnění plosky a prstů

Uvolnění chodidla provádějte ve stejné poloze jako uvolnění palce. Nejlépe tak, že jednou rukou chytnete patu z chodidlové strany, druhou rukou přední část nohy pod prsty a protahujete chodidlo rukama směrem od sebe.
 
Prsty uvolňujte tak, že si chytnete každý prst zvlášť a mírně zatáhnete a zároveň lehce ohnete směrem dolů. Prsty u tohoto uvolnění mohou „lupat“. Takovéto zvukové fenomény jsou v pořádku a mohou doprovázet i uvolnění celé nohy.
 
Chodidlo a prsty můžete uvolňovat i za použití pomůcek, jako jsou například gumové válečky či míčky s výběžky (ježci). Stačí si sednout, položit nohy na zem na danou pomůcku a pohybovat nohou dopředu a dozadu nebo masírovat krouživými pohyby. Chodidla takto uvolňujte před každým cvičením pár minut.
 

3) Odtahování palce od ostatních prstů

Tento cvik je nejzásadnější, pokud chcete svůj vbočený palec zkrotit a pomoci mu zpět do své původní osy. Posaďte se na židli nebo na zem a chodidlo položte na podložku. Pokuste se pohnout palcem po zemi směrem od ostatních prstů, tedy v případě pravého palce doleva a naopak. Důležité je, aby palec zůstal položen na zemi a zároveň se nekrčil směrem do podložky. Ideálně se zároveň pokuste rozevřít od sebe všechny prsty do vějíře, nejen palec.
 
Pokud tento pohyb palec nezvládne ani náznakem, zkuste si palec do správné polohy nastavit pasivně rukou, pak ji dejte pryč a pokuste se palec v dané poloze alespoň krátkou chvíli udržet. Před tímto cvičením můžete povzbudit a probudit potřebný sval stimulací. A to tak, že si vnitřní hranu chodidla od palce až k patě budete krátkou chvíli lehce škrábat nebo mírně poplácávat prsty.
 
Pokud toto cvičení bez problémů zvládáte, můžete stejný cvik provádět v zatížení, tedy ve stoji. Toto cvičení provádějte alespoň 5 minut každý den.
 


4) Aktivace příčné klenby

Cvik vychází ze stejné polohy jako cvik předchozí. Snažte se mít chodidlo opřené rovnoměrně, nejen zevní stranu, ale ideálně rozprostřete oporu do 3 bodů – kloubu palce, malíku a paty. Pak se pokuste zúžit nohu v místě příčné klenby (pod prsty), mírně odlepit její prostřední část, ale opora o kloub palce i malíku zůstává.
 
Prsty jsou stále volně, nesnažte se je příliš zapojit do pohybu. Pro tento a předchozí cvik platí ještě jedno velice důležité pravidlo, a tím je zachování správné osy celé dolní končetiny. Znamená to, že koleno nevytáčíte ani dovnitř, ani ven. Pak má cvik největší účinek. Aktivaci je potřeba provádět denně, čím častěji, tím lépe. Ale minimálně 1x denně cca 5 minut.

5) Protažení přitahovače palce

Sval, který přitahuje palec k ukazováku, je při diagnóze hallux valgus zkrácený. Proto je třeba ho protahovat. K protažení slouží jednak různé pomůcky a jednak následující cvičení.
 
Sedněte si na židli, chodidla si položte na zem a za oba palce na nohou si zahákněte gumičku. Pomalu dávejte nohy od sebe, tlak gumičky způsobí odtažení palců od ostatních prstů. Tomuto tlaku se nebraňte, naopak, nechte palce uvolněné a vydržte takto v poloze, kde cítíte příjemné protažení. Výdrž by měla být alespoň 30 sekund. Toto protažení by mělo provázet vaše každodenní cvičení.
 

6) Aktivní odraz při chůzi

Při chůzi je potřeba dovolit palci, aby se zapojil do své funkce a tou je zejména odraz. Uvědomujte si plně svá chodidla a prsty při chůzi a snažte se aktivně zapojit palec do odrazu při každém kroku. To vám půjde nejlépe naboso, případně v měkkých a prostorných botách. Trénujte vědomý odraz co nejčastěji, aby se postupně stal automatickým. Ze začátku to ale chce hodně přemýšlení a zaměření své pozornosti na oblast palce.
 

7) Chůze naboso

Choďte hodně naboso na různých površích, v různém terénu a střídejte i různé teploty povrchu, po kterém chodíte. Nohy tím otužujete, probouzíte, prokrvujete a dáváte jí potřebné impulzy a informace, což celkově napomáhá při řešení jakýchkoliv potíží s nohama.
 


8) Nedělejte „píďalky“

Obecně známý cvik zvaný píďalka, kdy chodidlo i prsty krčíme k sobě, není při tomto problému úplně vhodný. Přetěžuje měkké struktury v chodidle a hrozí vznik zánětu šlach nebo plantární aponeurózy. Naopak je potřeba chodidlo protáhnout a uvolnit.


Buďte trpěliví

Je třeba říci, že pro správný výsledek je důležitá vytrvalost, trpělivost a důslednost. Palec se sám od sebe nevrátí a stejně tak jako netrvalo jeden týden, než se palec dostal ze své osy, tak ani výsledky cvičení nečekejte hned. Dobrá zpráva ale je, že se dá se cvičením začít v jakémkoliv věku a stádiu deformity. Velké deformirty v případě vbočeného palce se třeba úplně nespraví, ale cvičením si minimálně pomůžete od nepříjemných pocitů a bolestí.
 
Je dobré vědět, že cvičení, ač je nejvýznamnější část léčby, není jedinou možností. Ideální je doplnit aktivní cvičení o používání vhodných pomůcek, které uvolní stažené svaly a měkké tkáně nohy, zablokované klouby, podpoří prokrvení nohy a pomohou prstům dostat se do přirozené pozice. Všechny tyto náležitosti splňují Adjustační ponožky. Tak co spojit příjemné s užitečným? Po každodenním cvičení odměňte vaše nohy odpočinkem a uvolněním v Adjustačních ponožkách.
 

 
A na závěr jedno připomenutí. Nejlepší léčbou jsou vždy preventivní opatření, aby ke vzniku deformity vůbec nedošlo. Choďte v přírodě co nejvíce naboso a omezte nošení bot na podpatku a s úzkou špičkou, kde prsty nemají šanci zůstat ve svém správném postavení.

  • MM
    Miloslava MandíkováReagovať
    Pridané 06. august, 14:20 z 46.173.193.***
    Děkuji za cviky, hned jsem je vyzkoušela. Adjustační ponožky mám půl roku, jsem s nimi nadmíru spokojená a teď můžu ještě přidávat cviky a nožky budou v pohodě.

  • 1 odpoveď

  • MN
    Marcela NoskievičováReagovať
    Pridané 16. november, 11:53 z 37.188.189.***
    líbí se mi tvrzení, že haluxy vznikají z chození na botách na podpatku, já měla za celý život boty na popadku asi 20x, jinak jen na nízkém podpatku, tenisky a pod.

  • 1 odpoveď

  • HK
    Hana KouckáReagovať
    Pridané 26. december, 21:29 z 46.167.207.***
    No, já sem nikdy v životě neměla podpatky a stáčí se mi hlavně tedy na levé noze palec.

  • VM
    Viera MikešováReagovať
    Pridané 07. január, 16:50 z 192.162.96.***
    Právě jsem vyzkoušela doporučené cviky. Jsou to přibližně 3 měsíce, co jsem se od sousedky dozvěděla 1 cvik - odtahování palce od prstů. Tento cvik jsem velice nepravidelně prováděla. Navíc jsem si dávala mezi palec a ostatní prsty špunt od šampaňského asi na 5 minut. Musím Vám sdělit, že stav na pravé noze se nádherně srovnal. Na levé noze musím pracovat více.Teď s Vašimi cviky to vidím velice pozitivně. Děkuji

  • 1 odpoveď

  • Az
    Anča z USAReagovať
    Pridané 10. január, 14:59 z 69.143.116.***
    Objavila som práve vaše cviky, u mňa situácia nie je až taká vyhranená, ale cítim, že sa to začína, padá mi priečna klenba a chcem sa tomu vyhnúť, takže preventívne idem začať s cvikmi. Ďakujem.

  • Ja
    JaninaReagovať
    Pridané 27. júl, 15:25 z 93.89.157.***
    A co treba kneippuv chodnik, je vhodny jako prevence?

  • 1 odpoveď

  • Bu
    Buniondr.comReagovať
    Pridané 12. marec, 07:21 z 14.176.245.***
    The article provides various exercises and tips to help alleviate the problem of bunions or hallux valgus. It suggests relaxing the big toe, sole, and toes by stretching and massaging them. It also recommends pulling the big toe away from the other toes, activating the transverse arch, and stretching the big toe abductor. The article emphasizes the importance of actively pushing off when walking and walking barefoot to improve foot strength and blood circulation. Finally, it warns against exercises that may worsen the condition. Overall, the article seems to provide useful information and practical tips for people struggling with bunions.

  • Ha
    Pridané 24. apríl, 23:38 z 152.37.65.***
    Dobrý den, mohli byste prosím poradit i nějaké cviky na vbočené malíčky na noze? Vaše adjustační ponožky mám a hodně mi pomohli. Co se však týče cviků, na internetu jsem bohužel našla jen ty na vbočený palec. Děkuji

Pridať komentár
 Nejprodávanější
    • Adjustačné ponožky GREEN
    • Adjustační ponožky GREEN
    • Originálne Adjustačné ponožky® slúži ako terapeutická pomôcka pre vbočený palec, kladivkové prsty, krivé a sti...
    • s DPH22,95 €
    • s DPH22,95 €
    • Adjustačné ponožky CHARCOAL
    • Adjustační ponožky CHARCOAL
    • Originálne Adjustačné ponožky® slúži ako terapeutická pomôcka pre vbočený palec, kladivkové prsty, krivé a sti...
    • s DPH22,95 €
    • Adjustačné ponožky PURPLE
    • Adjustační ponožky PURPLE
    • Originálne Adjustačné ponožky® slúži ako terapeutická pomôcka pre vbočený palec, kladivkové prsty, krivé a sti...
    • s DPH22,95 €
    • s DPH22,95 €