• Logo
  • Môj profil
  • 5 ks
    za 137,71 €
Pro-nožky.cz
 Náš tip

Běžkyně Tereza Hrochová: Nejvíce se mi osvědčily Adjustační ponožky na noc

  • Pridané: 18.04.2022   |   703 čítaní / zobrazení


Tereza Hrochová patří mezi úspěšné české běžkyně. Pravděpodobně ji budete znát díky účasti na olympiádě v maratonu, kam se nominovala vůbec nejrychlejším českým maratonským debutem s časem 02:29:06. Týdně naběhá až 200 km, a proto musí svým nohám věnovat náležitou péči. Jaké má běžecké ambice, jaké jsou další její úspěchy a co říká na Adjustační ponožky?


Kterým běžeckým disciplínám se momentálně věnujete?

Snažím se, aby sezóna byla vždy pestrá, takže běhám silnici, kopce i dráhu. I když to není úplně běžné, mně se ta rozmanitost líbí. Člověku každá z disciplín něco dá, ale skloubit to nebývá vždy úplně jednoduché – hlavně termínově, aby se důležité vrcholy vzájemně nekryly.


Co patří mezi Vaše největší úspěchy?

Za největší úspěch z objektivního hlediska asi můžu považovat účast na OH, kde jsem startovala na maratonské trati. Pro mě osobně ale mnohem větším úspěchem byl nominační závod, který pro mě byl zároveň i prvním maratonem. Čas, který jsem v tomto závodě  zaběhla, je historicky nejrychlejším českým maratonským debutem.

Jinak jsem se zúčastnila celé řady mezinárodních akcí, jako jsou Mistrovství Evropy, Mistrovství Světa, Evropský Pohár, Světový Pohár či Světová Univerziáda. 


Kdy jste začala s běháním? 

Na atletiku jsem začala chodit asi ve 14 letech v České Lípě, kde jsem trénovala až do konce střední školy. Běhala jsem tratě od 800 m do 3000 m, ale mojí hlavní disciplínou byl běh na 1500 m. Předtím jsem se věnovala různým sportům, jako byl orientační běh, lyžování, tenis nebo jízda na koni.


Jak jste pokračovala po odchodu na vysokou školu?

Poté, co jsem začala studovat na vysoké škole, jsem přestoupila do AK ŠKODA Plzeň. Zde trénuji u Vládi Bartůňka, se kterým jsme postupně tratě začali prodlužovat. V loňském roce jsme se dostali k maratonu – věřím, že dál už nepůjdeme.  


Pořád patříte mezi amatérské hobby běžce nebo se běhu již věnujete profesionálně?

Z jedné třetiny profesionálně a z dvou třetin amatérsky. Jsem nově již ve středisku, ale jen na částečném úvazku. Jinak stále studuji a snažím se věnovat i nějakým brigádám.


Jaký obor studujete?

Momentálně studuji Veřejnou správu na Západočeské univerzitě (fakulta právnická), kde jsem v roce 2020 úspěšně dokončila studium práv.



Dá se tímto způsobem trénovat naplno a posouvat své výkony?

Úplně ideální to není, jelikož zkouškové období se často překrývá s vrcholy sezóny. V tu chvíli se to podepíše na výsledcích, jak sportovních, tak studijních. 


Kolik průměrně naběháte měsíčně kilometrů?

Kilometráž je různá, většinou to ale počítám týdně, nikoli měsíčně. A počet kilometrů se odvíjí od různých faktorů. Jedním z nejzásadnějších je období a místo přípravy. Ale obecně můžu říct, že se to pohybuje od 100 do 200 km týdně, plus doplňkové sporty, jako je kolo, běžky nebo plavání.


Vzpomenete si na nějaký vtipný zážitek z běhání?

Mám plno vtipných zážitků ze soustředění, ale nejsem si jistá, zda by byly pochopeny správně. Takže pro vtipné zážitky vám doporučím jet na soustředění, abyste je mohli zažít na vlastní kůži (úsměv).


Jaké máte plány pro letošní sezónu?

Prioritou v sezóně 2022 by měly být silniční běhy, především maratony. Jinak doufám, že se do termínové listiny vejdou i vrchařské akce, které mám moc ráda. Na dráze budu startovat určitě na extralize a pravděpodobně i na MČR.


Povíte nám něco o svých plánech a ambicích do budoucna?

Momentálně jsem se ještě rozhodla s atletikou chvilku pokračovat. Uvidíme, jak dlouho to půjde. Bohužel, když se člověk naplno chce věnovat sportu, tak aby mu to dávalo smysl, téměř se to nedá plně skloubit s profesí, kterou mám vystudovanou a které bych se chtěla věnovat. Takže pro tuto chvíli jsou mé ambice pouze z běžeckého světa. Největší ambicí je zůstat zdravá a moct posouvat své výkony napříč všemi disciplínami, kterým se věnuji.


Co Vy a Adjustační ponožky? Jak často je nosíte?

Adjustační ponožky nosím, i když jsem trochu lajdák a mám vždy období, kdy je nosím pravidelně a pak zase nějakou dobu vynechám. Nejvíce se mi osvědčilo si je vzít na noc. Ve chvíli, kdy je mi to už nepříjemné, je během spánku sundám.


Doporučila byste je ostatním?

Určitě ano, je to super věc na regeneraci chodidel a také se mi zlepšila pohyblivost prstů u nohou. Asi většina běžců má z běžeckých bot různé dysbalance na chodidlech a těmito ponožkami se s tím dá krásně pracovat a předcházet zranění.


V čem vidíte jejich největší přínos?

Napomáhají regeneraci chodidel a díky nim se dá předcházet zraněním. Ale určitě i napomůžou mobilitě prstů na noze, čímž se uvolní i celá klenba a nárt.


Fotografie: archiv Terezy Hrochové
 

    Momentálne nie je k dispozícií žiaden komentár

    Pridať komentár
     Nejprodávanější
      • Adjustačné ponožky GREEN
      • Adjustační ponožky GREEN
      • Originálne Adjustačné ponožky® slúži ako terapeutická pomôcka pre vbočený palec, kladivkové prsty, krivé a sti...
      • s DPH22,95 €
      • s DPH22,95 €
      • Adjustačné ponožky CHARCOAL
      • Adjustační ponožky CHARCOAL
      • Originálne Adjustačné ponožky® slúži ako terapeutická pomôcka pre vbočený palec, kladivkové prsty, krivé a sti...
      • s DPH22,95 €
      • Adjustačné ponožky PURPLE
      • Adjustační ponožky PURPLE
      • Originálne Adjustačné ponožky® slúži ako terapeutická pomôcka pre vbočený palec, kladivkové prsty, krivé a sti...
      • s DPH22,95 €
      • s DPH22,95 €