• Logo
  • Môj profil
  • 5 ks
    za 160,66 €
Pro-nožky.cz
 Náš tip

Naší vizí je léčit komplexně. Těžíme také ze vzájemné spolupráce s lékaři, říká vedoucí fyzioterapeutka kliniky Orthotes Mgr. Kateřina Jinochová

  • Pridané: 11.10.2022   |   1113 čítaní / zobrazení

Klinika Orthotes je místem, kde se prolínají obory ortopedie, traumatologie, rehabilitace a fyzioterapie. A právě jako vedoucí fyzioterapeutka na klinice působí Mgr. Kateřina Jinochová, která kombinuje práci s pacienty s výukou studentů, s pořádáním kurzů nebo se spoluprací s vrcholovými sportovci. Adjustační ponožky doporučuje v rámci prevence i léčby a dokonce je sama nosí. Co můžete jako pacient očekávat při návštěvě kliniky?


O fyzioterapii na klinice Orthotes

Klinika Orthotes byla založena v roce 2009 se sídlem na Praze 4, lokalita Budějovická. V zařízení poskytujeme péči v oborech ortopedie, traumatologie, rehabilitace a fyzioterapie.

Na oddělení fyzioterapie poskytujeme péči v celém rozsahu oboru fyzioterapie se zaměřením především na ortopedické diagnózy (záda, kyčle, kolena, plochonoží, hallux valgus a podobně). Od roku 2014 se také zabýváme HILT® – Hilterapií, což je vysokointenzivní laserová terapie, kterou lze velmi dobře léčit například záněty Achillových šlach, patní ostruhy či plantární fasciitidy. 


Na co se specializujete v rámci fyzioterapie?

Osobně se na klinice zaměřuji především na pacienty s bolestmi zad a nohou a dále na poúrazové i pooperační stavy v rámci ortopedie. Z metod využívám nejčastěji Fasciální manipulaci (Stecco method), metody na neurofyziologickém podkladě, kinesiotaping, Blackroll či podoskopii. 

Mými pacienty jsou především profesionální sportovci (hokej, MMA, triatlon, atletika, běh atd.). Mimo kliniku působím jako externí vyučující oboru fyzioterapie na Fakultě biomedicínského inženýrství ČVUT. Práce se studenty mě velmi naplňuje, protože předávat zkušenosti a inspirovat mladé nadějné budoucí fyzioterapeuty je velmi obohacující. Dále jsem školitelkou konceptu Blackroll pro Českou republiku. Ve svém volném čase spravuji na Facebooku skupinu Fyzioterapeuti v praxi, kde je nyní již přes 4 300 fyzioterapeutů a kde se snažíme sdílet zkušenosti z praxe a pomáhat si navzájem. Aneb razím heslo „sharing = caring“.


Stává se často, že si pacienty v rámci kliniky „předáváte”?

Ano. To je základ naší vize – léčit komplexně. Pacienta vyšetříme na ortopedii a v případě indikace jej pošleme na oddělení fyzioterapie. Pacienty můžeme konzultovat s lékaři a zároveň lékaři mají možnost informovat se o výsledcích fyzioterapeutické intervence a spolupráce pacienta v rámci autoterapie a následně rozhodnout o dalším postupu léčby, navazujících zobrazovacích vyšetřeních a tak dále.


S jakými deformitami nohou se setkáváte nejčastěji?

Obecně k nám pacienti přichází s různými bolestmi nohou. Většinou tvrdí, že mají velmi ploché nohy, protože jim to někdy, někdo, někde řekl. Avšak příčina jejich bolestí se většinou skrývá jinde. Dle podoskopického, aspekčního i palpačního vyšetření si ověříme, že pacient plochonoží třeba vlastně vůbec nemá a zároveň že jeho bolesti mohou pocházet ze segmentů výše (koleno, kyčel nebo třeba páteř). 

Nejčastěji k nám tedy pacient přijde s plochonožím či vbočenými palci (hallux valgus, případně hallux rigidus), bolestmi Achillových šlach, patní ostruhou, plantární fasciitidou, kladívkovými prsty, Mortonovou neuralgií či bolesti nohou v rámci kořenového dráždění (například bolesti odpovídající určité projekci bolestí při výhřezech plotének páteře).


Je pravda, že lidé dnes řeší zdraví svých nohou více než dříve? Proč?

Domnívám se, že je to pravda. Je nutné si uvědomit, že člověk byl předurčen (v obecném hledisku) pro chůzi a krok v lesostepní krajině, sběr plodů ze stromů a lov zvířat. Vývoj člověka pravděpodobně nepočítal se sedem na kancelářské židli 8 hodin denně a pak hurá do fitka se zničit nebo naběhávat kilometry. Z přirozeného pohybu se stal pohyb spíše okrajový (dlouhá chůze), jelikož dnes i pár set metrů jede člověk autem či MHD. Celkově se v porovnání s prosezenými hodinami málo hýbeme. A to vše neprospívá celému pohybovému aparátu, natož našim nohám.

Dříve také nebyl velký výběr kvalitní obuvi. Nosilo se, co bylo k dostání. Nyní existuje široká škála obuvi od lodiček na vysokých podpatcích přes odpruženou či měkkou a tvrdou obuv, dále sportovní obuv s přizpůsobením na konkrétní sport až například po barefoot obuv. Funguje také větší osvěta ohledně kvalitní obuvi nebo velikosti obuvi (často lidé nosí malé či příliš úzké boty). 

Je už více běžné, že lidé chodí pravidelně na pedikúru či využívají speciální krémy a spreje na nohy. Dokonce jsem se v ordinaci setkala s tím, že přišel pacient s bolestmi pat. Po vyšetření se ukázalo, že příčina bolestí spočívala pouze v přetížení zadní části chodidla, protože se nemohl při chůzi odrážet od palce. Měl tam totiž zarostlý nehet tak, že nebyl schopen se ani na nohy rovnoměrně postavit a zatížit je, aniž by nepřetěžoval patu. Takže i pedikúra je důležitou součástí péče o nohy a může pomoci vyřešit některé obtíže.

Svou roli hraje i dobrá edukace pacientů jak od lékařů, tak od fyzioterapeutů, a celková snaha zlepšit péči a zejména prevenci o nohy. Zvlášť obrovský důraz na nohy by měl být kladen u pacientů s diabetes mellitus (neboli s cukrovkou), kteří trpí syndromem diabetické nohy.


Co musí člověk udělat, abyste ho vyšetřili? Zvlášť když si není jist, na které oddělení kliniky Orthotes se má obrátit?

Pacient nejdříve kontaktuje recepci kliniky, popíše svůj problém a na jeho základě ho recepce objedná na příslušné oddělení. Následně u nás pacienta rádi vyšetříme a navrhneme postup léčby a řešení problému. 


Jak probíhá Vaše první setkání s pacientem?

Pacient přichází na vyšetření, kde nejdříve popíše svůj problém, poté odebereme anamnézu, následuje aspekční (pohledem) a palpační (pohmatem) vyšetření, dále můžeme využít podoskopické vyšetření, které nám velmi pomůže k určení diagnózy. Doplníme o speciální testy dle daného problému pacienta. Následně určíme příčinu obtíží a navrhneme postup léčby. 

V případě potřeby konzultujeme stav s lékaři z ortopedie, doplníme si vyšetření o výsledky ze zobrazovacích metod (například RTG nebo SONO). Ve výsledku s pacientem zahajujeme již samotnou fyzioterapii s přesahem do autoterapie, změn pohybových návyků či obuvi/stélek.


Doporučujete Adjustační ponožky svým pacientům? Máte s nimi osobní zkušenost?

Adjustační ponožky považuji za skvělého pomocníka, jak v prevenci, tak i v léčbě rozličných diagnóz. Od stavu unavených, oteklých nohou, kdy Adjustační ponožky fungují skvěle v rámci snížení otoku a zlepšení prokrvení, až po onemocnění, jako jsou halluxy, kladívkové prsty, bolesti metatrzálních kůstek, záněty plantární fascie, patní ostruhy, záněty Achillovy šlachy a další diagnózy, kdy jsou Adjustační ponožky velmi dobrým pomocníkem v léčbě. Zde je ráda kombinuji společně s prvky fyzioterapie (aktivní cvičení, Blackroll, kinesiotaping, a další). Nicméně ráda bych zdůraznila, že pouze nošení Adjustačních ponožek nevyřeší obtíže pacienta. Jde jen o jeden dílek z celého puzzle, který je nutný poskládat dohromady, aby došlo ke zmírnění či odeznění obtíží pacienta.

Adjustační ponožky sama ráda nosím i s ohledem na to, že jsem celý den na nohou a hodně toho s pacienty odcvičím. Dříve jsem měla pocity unavených těžkých nohou po celém dni, při nošení Adjustačních ponožek se společně s využitím aktivních prvků fyzioterapie mé obtíže zmírnily.


V čem je podle Vás jejich největší přínos?

Osobně se domnívám, že jejich největší přínos je v „neinvazivitě“ a možnosti je kdykoliv při dyskomfortním pocitu sundat. Avšak doporučuji dbát na postupné nošení, nenasazovat oddělovače prstů příliš hluboko hned ze začátku a opravdu v nich jen relaxovat pro uspokojivý efekt. Při nošení obecně dochází ke snížení napětí nohou, úlevě od bolesti, pocitu zklidnění nohou a relaxaci, uvolnění pomyslné tenze a pocitu břímě na nohou.


Co máte na své práci nejraději? 

Rozmanitost. Žádný pacient není stejný, ale individualita, na jehož příčinu obtíží se snažím přijít. Mým cílem je rozlousknout ten pomyslný oříšek, tedy neřešit pouze následek obtíží, ale jejich pravou příčinu a tu zcela eliminovat. Tím, že kombinuji výuku studentů na fakultě, práci s pacienty v ordinaci včetně výjezdů se sportovci či předávání zkušeností na kurzech Blackroll dalším fyzioterapeutům, je moje práce stále obohacující, pestrá a nevšední. A pevně věřím, že to i tak na dlouhou dobu ještě zůstane.

Fotografie: archiv Kateřiny Jinochové, IG: FyzioKaca

    Momentálne nie je k dispozícií žiaden komentár

    Pridať komentár
     Nejprodávanější
      • Adjustačné ponožky GREEN
      • Adjustační ponožky GREEN
      • Originálne Adjustačné ponožky® slúži ako terapeutická pomôcka pre vbočený palec, kladivkové prsty, krivé a sti...
      • s DPH22,95 €
      • s DPH22,95 €
      • Adjustačné ponožky CHARCOAL
      • Adjustační ponožky CHARCOAL
      • Originálne Adjustačné ponožky® slúži ako terapeutická pomôcka pre vbočený palec, kladivkové prsty, krivé a sti...
      • s DPH22,95 €
      • Adjustačné ponožky PURPLE
      • Adjustační ponožky PURPLE
      • Originálne Adjustačné ponožky® slúži ako terapeutická pomôcka pre vbočený palec, kladivkové prsty, krivé a sti...
      • s DPH22,95 €
      • s DPH22,95 €