• Logo
  • Môj profil
  • 5 ks
    za 160,66 €
Pro-nožky.cz

7 důvodů, proč vyměnit podpatky za pohodlnou obuv

  • Pridané: 29.10.2020   |   1566 čítaní / zobrazení

Boty na různě vysokém podpatku jsou dnes módním trendem běžně dostupným v téměř každé prodejně obuvi po celém světě. A to se bohužel netýká pouze obuvi pro dospělé, protože už i dětské boty mají často zvýšenou patu. Pojďme se společně podívat na 7 zásadních důvodů, proč byste měli (alespoň někdy) vyměnit podpatky za pohodlnou obuv.
 

Nejsou podpatky jako podpatky

Existuje řada typů podpatků - nízké, vysoké, klínové, jehlové, masivní nebo tzv. „sculptural heels“, což jsou boty s podpatky nejrůznějších, někdy až bizarních tvarů. Jejich průkopnicí je například extravagantní zpěvačka Lady Gaga. Některé módní výstřelky jsou až uměleckým dílem, ale jak se říká – proti gustu, znáte to. Boty se nám jednoduše musí líbit. 


Víte, že nejde pouze o vaše nohy?

Přestože se jedná o obuv, zamyslete se nad tím, co na to říká vaše tělo. A skutečně celé tělo, nejen pouze nohy. Protože způsob chůze má totiž vliv na držení a pohybové chování celého těla. A jaký vliv mají podpatky tedy na vaši chůzi? Kdybychom to vzali podrobně, vyšlo by to jistě na celou diplomovou práci. Ale to zásadní můžeme shrnout v následujících 7 bodech.


1) Nestabilita i riziko úrazu

Noha v podpatcích se kvůli své pozici stává nestabilní. V té chvíli není schopna při došlapu reagovat na povrch a jeho změny, kvůli čemuž se zvyšuje riziko úrazu. Ale nestabilitou je noha ohrožena také z dlouhodobého hlediska. Pokud podpatky nosíte často a pravidelně, kvůli nefyziologickému postavení nepřiměřeně zatěžujete vazy hlezna a chodidla a pak snadněji „špatně šlápnete“, přestože třeba podpatky právě na nohou nemáte.


2) Přetěžování měkkých tkání

Zatížení chodidel při nošení podpatků není fyziologické. Přesunuje se do oblasti hlaviček metatarsů, tedy na příčnou klenbu. Primárně jsou drážděny kostěné struktury, ale následně dochází i k přetěžování měkkých tkání. To vyvolává nepříjemné pocity bolesti a při dlouhodobém nošení často vzniká příčné plochonoží, které s sebou nese další potíže. Tím jsou například otlaky, mravenčení, vznik Mortonovy neuralgie apod. Dá se říci, že zde platí přímá úměra. Čím větší podpatek, tím větší zatížení hlaviček metatarsů (zejména 1. a 2.) a tím větší diskomfort, bolesti nebo pálení.


3) Zkracování svalů a šlach

Při nošení obuvi na podpatcích se zkracují Achillovy šlachy a lýtkové svaly. To je logické vyústění postavení nohy v tzv. plantární flexi, tedy postavení, kdy se pata nachází výš než přednoží. Pokud toto postavení nekompenzujete například pravidelným protahováním, nevyhnete se po nějaké době zkrácení svalů a šlach. Tím jsou samozřejmě omezeny rovněž funkční možnosti lýtkových svalů i Achillovek.


4) Riziko kladívkových prstů

Dalším důsledkem pravidelného nošení podpatků jsou zkrácené extenzory – natahovače prstů. Jedná se o svaly, které vedou od prstů z horní strany přes nárt až na bérec. Uvnitř obuvi na podpatcích jsou prsty neustále ohnuty nahoru, čímž dochází k jejich zkracování. Je tedy potřeba na to myslet a svaly protahovat. Pozice prstů je v podstatě stejná jako když sedíme „na bobku“ s postavením na špičkách. Opíráte se o prsty a zbytek nohy je zvednutý. Při zkrácení extenzorů dochází ke svalové nerovnováze, což se dá považovat za výchozí bod pro nefunkční nohu a také pro možný vznik kladívkových prstů.



5) Opotřebení kloubních chrupavek

Dalším rizikem souvisejícím s nošením podpatků je vznik artrózy kloubů nohy a kolenních kloubů. Nesprávným zatěžováním a přetěžováním kloubů nohy a kolen dochází k opotřebení kloubních chrupavek. To většinou pocítíte až po několikaletém pravidelném nošení obuvi s podpatky. V extrémních případech to může skončit i výměnou kolenního kloubu.


6) Špatné držení těla

Podpatky mají vliv na celkové držení těla. Sám o sobě podpatek problém nepředstavuje. Problém spočívá v jejich pravidelném a dlouhodobém nošení. Při stoji na podpatcích se mění těžiště těla a pohybový aparát na to musí reagovat. Zvyšuje se bederní lordóza, pánev je naklopena vpřed a nesprávným postavením reaguje i hrudník a hlava. Pokud se to stane jednou, nepředstavuje to pro tělo zátěž. Pokud ale k tomuto jevu dochází dnes a denně, je jasné, že celý pohybový aparát nezůstane ušetřen.


7) Vbočený palec

V poslední řadě vede časté nošení bot s podpatkem ke vzniku hallux valgus, tedy vbočeného palce. Boty s podpatkem jsou totiž ve většině případů užší v přední části, což mechanicky tlačí palec ze své osy a neumožňuje noze správnou funkci ve fyziologickém postavení.


Podpatky ale mají i svá pozitiva

Ale abychom byli přesní – existuje i jedno pozitivum nošení bot s podpatky, konkrétně s úzkými a vyššími než 7 cm. Když si představíte, že v takových botách stojíte, musí nohy vyrovnávat tak, aby vám kotníky nevpadly dovnitř. Proto je noha nucena zatěžovat správně zevní hrany pat, což v běžné obuvi bez vědomé korekce a u většiny populace svádí spíše k opačnému směru, a tudíž k nesprávnému zatížení patní kosti a odtud ke zřetězení dalších dysfunkcí. 


Co když nemáte na výběr?

Neumožňuje váš pracovní dress code jinou možnost než podpatky nosit? Nebo se jich z jiného důvodu vzdát nechcete? Základ je být si vědom všech negativních vlivů, které nošení podpatků na naše tělo má. A podle toho reagovat.
    
Existuje nějaká cesta, jak výše popsanému předejít? Do určité míry určitě ano – kompenzační cvičení, protahování, cílená fyzioterapie nebo pomůcky, které pomohou zmírnit dopad nošení nevhodné obuvi. Takovou pomůckou jsou i Adjustační ponožky. S jejich pomocí můžete pravidelným nošením vašim nohám odlehčit a pomoci k jejich celkovému zdraví a kondici.

    Momentálne nie je k dispozícií žiaden komentár

    Pridať komentár
     Nejprodávanější
      • Adjustačné ponožky GREEN
      • Adjustační ponožky GREEN
      • Originálne Adjustačné ponožky® slúži ako terapeutická pomôcka pre vbočený palec, kladivkové prsty, krivé a sti...
      • s DPH22,95 €
      • s DPH22,95 €
      • Adjustačné ponožky CHARCOAL
      • Adjustační ponožky CHARCOAL
      • Originálne Adjustačné ponožky® slúži ako terapeutická pomôcka pre vbočený palec, kladivkové prsty, krivé a sti...
      • s DPH22,95 €
      • Adjustačné ponožky PURPLE
      • Adjustační ponožky PURPLE
      • Originálne Adjustačné ponožky® slúži ako terapeutická pomôcka pre vbočený palec, kladivkové prsty, krivé a sti...
      • s DPH22,95 €
      • s DPH22,95 €