• Logo
  • Přihlášení Registrace
  • 3 ks
    za 91,81 €
Pro-nožky.cz
 Doporučujeme

Jak na regeneraci nohou po tréninku

  • Přidáno: 12.12.2023   |   264 čtení / zobrazení

Každý trénink přináší úžasné výsledky, ale nohy to po něm zpravidla odnášejí nejvíce. Regenerace nohou po tréninku je klíčová jak pro zvyšování výkonnosti, tak pro prevenci zranění. Správná péče o nohy dokáže udělat zázraky. Jak regeneruje olympijská běžkyně Marcela Joglová? Možná je čas přidat něco nového do vaší regenerační rutiny.


Proč je regenerace důležitá

Každá fyzická aktivita stresuje vaše tělo, správná regenerace dokáže rychle daný stres odbourat. Pokud se bavíme o běžeckém tréninku, dostávají v něm zabrat především nohy, ale samozřejmě i svaly na celém těle. I proto se zde budeme bavit také o obecné regeneraci, která má pozitivní vliv na celé tělo.

Jak jsme zmínili v úvodu, nedostatečná regenerace může vést nejen ke snížení výkonnosti, ale také ke zraněním. V dnešní době, kdy o úspěchu či neúspěchu rozhodují ty nejmenší detaily, začíná být čím dál důležitější to, co se děje mimo sportoviště. A regenerace patří mezi klíčové faktory.


Jak připravit své nohy na další výzvu

Bezprostředně po tréninku je důležitá celá řada věcí. Někdo preferuje strečink, který uvolní napětí ve svalech a uleví od potréninkové bolesti, jiní zase dechová cvičení, která mají podobný efekt. Během tréninku ztratí tělo spoustu vody, proto je na místě pořádná hydratace. Stejně tak je třeba myslet na vhodné načasování a složení stravy, případně na vybrané doplňky stravy. Zatímco sacharidy vám dodají energii pro trénink, bílkoviny pomohou svalům v regeneraci.

V poslední době se dostává opět do módy ponoření do ledové vody. Ta může být užitečným faktorem při regeneraci po tréninku. Ledová voda pomáhá snížit otoky, zmírňuje svalové napětí, snižuje svalovou bolest, zlepšuje krevní oběh, pomáhá odstranit metabolické odpadní látky ze svalů a v neposlední řadě může zmírnit pocit únavy. Přesto může být ponoření do ledové vody pro někoho nepříjemné. 


Samostatnou kapitolou je pak mentální stránka. Je dokázáno, že dlouhodobý a příliš intenzivní stres dokáže negativně ovlivnit nejen samotný výkon, ale i následnou regeneraci. Pokud jste vystavování intenzivnímu stresu, jsou vaše svaly ve vyšším napětí, což zpomaluje proces regenerace. Stres obecně také zhoršuje kvalitu spánku, může ovlivnit vaše stravovací návyky nebo motivaci v tréninku. Pro odbourávání stresu existuje vícero strategií či metod a každému funguje něco jiného od poslechu hudby přes meditaci, dechová cvičení až po procházky v přírodě a další činnosti nebo návštěvu odborníka. 

Jednou z nejdůležitějších věcí v rámci regenerace je bezesporu spánek. Kvalitní spánek nic nenahradí, což vám níže potvrdí i olympijská běžkyně Marcela Joglová.


Jak regeneruje olympionička Marcela Joglová

„Do pojmu regenerace spadá neuvěřitelné množství věcí, ale za mě jedna z těch nejzásadnějších je spánek. Ten by měl být dostatečně dlouhý, dobře načasovaný a hlavně kvalitní. Kvalitu spánku můžete ovlivnit hned několika způsoby, ať už posledním jídlem v dostatečném odstupu, nepoužíváním telefonu a dalších zařízení kvůli modrému světlu, otužováním či stresem.


Strava udělá také velké divy v regeneraci, počínaje prvním jídlem po tréninku. Pak je v mém základním regeneračním balíčku roller, míčky na uvolnění trigger pointů, kompresní ponožky, správné oblečení a za mě tam spadají určitě i Adjustační ponožky. Ty nezaberou moc místa, takže je beru s sebou naprosto všude, protože vždycky uleví mým nohám. A vzhledem k haluxům, které mám, mi jsou nápomocné i v tomto směru.

Pak už záleží na časových a finančních možnostech každého. Já pravidelně jednou týdně navštěvuji fyzioterapeuta. Teď po operaci kotníku ještě častěji. Zároveň se pravidelně protahuji a posiluji, abych vytvořila balanc. Sauna a vodní procedury jsou také nápomocné, klidně plavání, lymfatické kalhoty či kryokomora. To vše určitě patří do regeneračních procedur, které střídám dle situace, času a svých možností.“


Adjustky®: regenerační trumf, který se vám vejde do kapsy

Marcela Joglová zmínila i Adjustační ponožky®, které vám přinesou úlevu a podpoří regeneraci vašich nohou po náročném tréninku. Vyvinuty z jemné bavlny s přídavkem polyesteru a elastanu, jsou tyto ponožky nejen příjemné na dotek, ale i efektivní v regeneraci nohou. S oddělovači prstů v přední části poskytují jemný tlak, který podporuje prokrvení, protažení svalů a napomáhá srovnání prstů s chodidly.

Už po pár minutách nošení denně a začnete cítit příjemnou úlevu. I když na začátku nemusí být nošení úplně pohodlné, postupně si na ně zvyknete. Ideální poloha při nošení? Ve výšené poloze. V ponožkách byste totiž neměli chodit ani se pokoušet soukat do bot.

Adjustky kromě regenerace po tréninku slouží také jako terapeutická podpora pro ty, kteří trpí například pocitem studených nohou, otoky, křečemi či deformitami, jako jsou třeba vbočené palce (haluxy), kladívkové prsty nebo patní ostruha

V kombinaci s ostatními regeneračními metodami dosáhnete zaručené úlevy i po těžkém tréninku a připravíte se na další výkon. 


 

    Momentálně není k dispozici žádný komentář

    Přidat komentář
     Nejprodávanější
      • Adjustační ponožky GREEN
      • Adjustační ponožky GREEN
      • Originální Adjustační ponožky® slouží jako terapeutická pomůcka pro vbočený palec, kladívkové prsty, křivé a s...
      • s DPH22,95 €
      • Adjustační ponožky MULTICOLOR
      • Adjustační ponožky MULTICOLOR
      • Originální Adjustační ponožky® slouží jako terapeutická pomůcka pro vbočený palec, kladívkové prsty, křivé a s...
      • s DPH22,95 €
      • Adjustační ponožky CHARCOAL
      • Adjustační ponožky CHARCOAL
      • Originální Adjustační ponožky® slouží jako terapeutická pomůcka pro vbočený palec, kladívkové prsty, křivé a s...
      • s DPH22,95 €
      • Adjustační ponožky PURPLE
      • Adjustační ponožky PURPLE
      • Originální Adjustační ponožky® slouží jako terapeutická pomůcka pro vbočený palec, kladívkové prsty, křivé a s...
      • s DPH22,95 €
      • s DPH22,95 €